fbpx

Руско-азерска сделка осигурява на Лукойл достъп до турска рафинерия

Руската компания „Лукойл“ ще отпусне на азербайджанската държавна петролна компания Socar 1,5 милиарда долара заем, като част от по-широка сделка, която ще позволи на построената от Socar турска рафинерия STAR отново да преработва руски суров петрол, посочват източници на Ройтерс запознати със сделката.

Сделката ще осигури на Лукойл още един клиент в непосредствена близост до руските пристанища, след като повечето европейски рафинерии спряха да внасят суров петрол, за да се съобразят със санкциите на Европейския съюз, наложени след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция не е сред страните, наложили санкции на Русия и продължава да внася руски нефт и газ. Рафинерията STAR обаче трябваше да намали вноса на руски суров петрол това лято поради усложнения, произтичащи от международни финансови ограничения върху бизнеса с Москва.

Отбелязва се още, че през последното десетилетие Socar е взела сериозни заеми, за да построи STAR.

Рафинерията намали вноса на петрол Urals по-рано тази година, преди напълно да спре покупките през август-септември, заменяйки го с казахстанския петрол KEBCO, който е с подобно качество и все още се зарежда от руски пристанища, според данни на LSEG Eikon.

Лукойл ще започне да доставя Urals на STAR от октомври и се очаква да доставя около 100 000 барела на ден, което се равнява на половината от капацитета на завода, сочат източниците, цитирани от Ройтерс.

Три танкера, доставени от Лукойл – Azure Celeste, Ocean Faye и Sea Fidelity – се отправят към Турция от Приморск, всеки натоварен със 100 000 тона Urals. Танкерите са първите пратки по новата сделка за доставка.

Ройтерс припомня, че Лукойл е обект на някои санкции на САЩ срещу руския енергиен сектор от 2014 г. насам, но избягва по-суровите мерки, наложени на колегите му от 2022 г. насам. Търговският клон на компанията Litasco все още доставя петрол на своите рафинерии в ЕС в България и Румъния и има офиси в Дубай и Женева.

STAR, пуснат в експлоатация през 2018 г., е проектиран да рафинира основно суров петрол Urals или Kirkuk. Откакто намали вноса на руски петрол, той разчита на казахстански, западноафрикански и иракски сортове петрол, според данни на LSEG.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"