fbpx

Ryanair преосмисля плановете за по-рязък ръст на летните цени на билетите

Ryanair Holdings

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри е заявил, цитиран от Ройтерс, че „усещането за рецесия в Европа“ може да е фактор за по-бавния от очакваното ръст на цените на самолетните билети, тъй като нискотарифният превозвач отчете рекордни годишни печалби малко над очакванията.

О’Лиъри вече предупреди преди две седмици, че летните цени вероятно ще бъдат по-ниски от планираното 5% до 10% увеличение, което се очакваше в края на април. Авиокомпанията заявява, че новата й прогноза за вариантите за годишния пиков летен ръст на цените е „силно зависима“ от летните резервации в последния момент.

Малко изненадващо е, че ценообразуването не е по-високо и не сме съвсем сигурни дали това е просто потребителско настроение или усещане за рецесия в Европа, но все още виждаме, че пиковото търсене на пътувания определено през юли и август е силно“, изтъква О’Лиъри, цитиран от агенцията. „И ако трябва да отстъпим или намалим тарифите, за да запълним коефициента на натоварване през април, май и юни до 94%, тогава така да бъде“, добавя той.

Ирландската авиокомпания, най-голямата в Европа по брой пътници, обяви също така, че ще има 23 самолета по-малко от бройката, която Boeing трябваше да достави до края на юли, и остава рискът – макар и „малко вероятен“ – доставките да намалеят още повече.

Главният финансов директор Нийл Сорахан заявява пред Ройтерс, че ако нещата вървят добре, може да получи още два или три самолета до края на юли.

Ryanair превози рекордните 184 милиона пътници през финансовата година, приключила на 31 март, което допринесе за 34% увеличение на годишната печалба до 1,92 милиарда евро.

Резултатът е малко над печалбата от 1,905 милиарда евро, очаквана в анкета на компанията сред анализатори. Ryanair намали прогнозата си за печалба след облагане с данъци до диапазон от 1,85 милиарда и 1,95 милиарда евро през януари, след като някои онлайн туристически агенции внезапно спряха да продават полети.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"