fbpx

С нови санции ЕС иска да удари руския петролен танкерен флот

Европейският съюз предлага да бъде санкциониран големия руски петролен превозвач Совкомфлот, като част от стремежа си да ограничи способността на Кремъл да финансира войната срещу Украйна. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на Bloomberg News.

Този ход на Брюксел ще последва подобните наказателни мерки, наложени на водещата руска танкерна група в началото на 2024 г. от САЩ.

В рядко за голям руски бизнес признание за щетите, които западните ограничения нанасят на Москва, ръководителят на Sovcomflot заяви миналата седмица, че санкциите на САЩ може да повлияят на приходите за тази година , какоти и това, че са ограничили дейността на фирмата.

Европейската комисия отказа да коментира доклада на Bloomberg, заявявайки, че Съветът никога не коментира евентуални санкционни списъци, преди решението да бъде финализирано.

Sovcomflot, който преди беше един от водещите танкерни оператори в света, транспортира 75 милиона метрични тона петрол през 2023 г., главно до пазарите на Китай, Индия и Средиземноморието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"