fbpx

С паралелен и сив внос руснаците получават новия iPhone 16

Руските търговци на дребно са стартирали предварителни продажби на най-новия iPhone на Apple, заобикаляйки забраната на компанията за износ в Русия и давайки на потребителите възможност да поръчват устройства със стотици долари по-висока цена, отколкото в Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Водещият руски търговец на електроника M.Video-Eldorado и операторът на мобилни мрежи MTS са обявили, че са първите в Русия, които ще представят новия iPhone 16 на Apple. M.Video казва, че доставките на телефони ще започнат от следващата седмица. MTS заявява, че очаква физическите продажби да започнат много скоро.

Apple спря всичките си продажби на продукти в Русия през март 2022 г. и спря услуги като ApplePay в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Руснаците ще трябва да отделят няколкостотин долара повече от потребителите в САЩ за iPhone 16. Чуждите марки, които спряха износа за Русия, сега се опитват да достигнат до потребителите, обикновено през страни, които не са наложили санкции на Русия, като Турция, Казахстан, Китай, Индия и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс и изтъква, че не може да определи по кой маршрут към Русия страната ще поемат новите iPhone.

Схемата за паралелен или сив внос, одобрена от руското правителство за марки, които са напуснали Русия след инвазията, запазва достъпа до стоки на компаниите, които са искали да напуснат Русия, и представлява предизвикателството, пред което са изправени фирмите при контролирането на веригите за доставки при излизане от даден пазар.

M.Video обявява, че цените ще започнат от 112 999 рубли ($1225) за 128GB iPhone 16, с над $400 по-скъпо от цената в САЩ. 1TB iPhone Pro Max ще е достъпен за предварителна поръчка в Русия за 249 999 рубли (2710 долара), в сравнение с цена в САЩ от 1599 долара.

Цените на MTS са малко по-високи от тези на M.Video, като допълнително се изисква депозит от 25 000 рубли за предварителни поръчки.

Западните стоки и технологии остават популярни в Русия, което Москва приема за уязвимо и иска да намали чрез местното производство.

Кремъл е заявил на служителите да спрат да използват iPhone, изтъквайки, че западните разузнавателни агенции са ги компрометирали с помощта на софтуер за наблюдение – твърдения, които Apple отрича.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"