fbpx

Санкциите принуждават Русия да мисли за разплащания с криптовалути

Руската централна банка препоръча на бизнеса използването на „решения с множество възможности за избор“, включително криптовалути и други цифрови активи, улесняващи плащанията с чуждестранни партньори и за да противодействат на западните санкции, наложени заради конфликта в Украйна, съобщава Ройтерс.

Процъфтяващата търговия на Русия с Китай, Индия, Обединените арабски емирства, Турция и други страни, които не са наложили санкции, претърпява големи неуспехи през последните няколко седмици.

Най-новите западни санкции са насочени към големи руски финансови институции, включително Московската фондова борса и руската вътрешна алтернатива на глобалната платежна система SWIFT, от която Москва бе изключена малко след нахлуването в Украйна.

Елвира Набиулина, управител на централната банка, признава, че проблемите с плащанията са едно от основните предизвикателства за руската икономика.

Новите финансови технологии създават възможности за схеми, които не са съществували преди. Ето защо смекчихме позицията си относно използването на криптовалути в международни плащания, позволявайки използването на цифрови активи в такива плащания“,отбелязва Набиулина на финансова конференция в Санкт Петербург, цитирана от Ройтерс.

Обсъждат се различни алтернативи. Бизнесът стана много гъвкав, много предприемчив. Те намират начини да решат това и често дори не ги споделят с нас“, добавя още тя.

По думите на Набиулина бизнес партньорите на Русия в различни страни са под „огромен натиск“, но тя прогнозира, че постепенно ще се появи нова глобална платежна система, която не включва западни институции, тъй като много страни се чувстват уязвими, използвайки само една международна платежна система без алтернативи.

Набиулина споделя още, че Русия и други страни от групата на BRICS са в дискусии относно платежната система BRICS Bridge, която ще бъде предназначена да свърже финансовите системи на страните членки. Но от думите й става ясно, че дискусиите са били трудни и че създаването на такава система ще отнеме време.

Андрей Костин, ръководител на втория по големина кредитор в Русия ВТБ, който наскоро получи санкции за клона си в Шанхай и е бил на форума редом с Набиулина, заявява, че всяка информация за механизми за улесняване на международни плащания трябва да бъде превърната в „държавна тайна“ по закон поради чувствителност.

Виждам много добре, че в момента някъде в посолството на САЩ втори секретар седи и записва всяко наше публично изявление. Може би дори седи тук. Каквито и стъпки да предприемем, виждаме, че реакцията от западните държави е много бързо„, коментира той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"