fbpx

Със соларна индустрия в криза, Европа е в затруднение заради китайския внос

Преходът към зелена енергия в Европа е заседнал между чука и наковалнята. Поток от внос на евтини китайски слънчеви панели води до рекордни инсталации за слънчева енергия. Но същият този внос смазва малкото местни производители на соларна енергия в Европа.

Правителствата и индустрията са разделени относно това как да реагират.

Европа току-що отбеляза страхотна година за зелена енергия. Страните от Европейския съюз са инсталирали рекордни нива на слънчев капацитет – с 40% повече, отколкото през 2022 г. По-голямата част от тези панели и части идват от Китай – в някои случаи 95%, показват данните на Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

И все пак бумът на зелената енергия не помогна на малкото местни производители на слънчеви панели в Европа, които са на прага на кризата, смазани от по-евтин внос и свръхпредлагане. Съобщенията за затваряне на производството се трупат и секторът предупреждава, че може да затвори до седмици половината от производството, освен ако правителствата не се намесят.

Политиците се борят да отговорят, но са разделени относно това как да го направят.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек писа до Европейската комисия през ноември, изразявайки загриженост, че изпълнителната власт на ЕС е напът да наложи търговски ограничения върху китайския внос на слънчева енергия, показва писмо, цитирано от Ройтерс.

Чух, че Комисията възнамерява да наложи защитни мерки срещу вноса на фотоволтаични (PV) модули от Китай. Имам много силни опасения относно това“, се казва в писмото.

Хабек предупреждава, че ограничаването на китайския внос може да спре бързото разширяване на зелената енергия в Европа и да направи 90% от фотоволтаичния пазар по-скъп. Това рискува фалити сред компании от ЕС, които сглобяват и инсталират слънчеви панели, използвайки вносни части, изтъква той.

Собствената планирана подкрепа на Германия за сектора е хвърлена в смут от правителствена бюджетна криза.

На други места Испания не е изключила митата върху вноса на материали за слънчеви панели. Холандия иска да покрие вноса на слънчеви фотоволтаици с граничния данък върху въглеродните емисии на ЕС, посочва правителствен служител пред Ройтерс. Миналата седмица Италия обяви инвестиция от 90 милиона евро във фабрика за фотоволтаични панели в Сицилия.

Ценова война

В реч преди дни относно проблемите на слънчевия сектор еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес не предложи нова подкрепа. Тя посочи мерките на ЕС, които вече са в ход, включително закон, който трябва да бъде финализиран днес, имащ за цел да ускори издаването на разрешения за местно производство и да даде предимство на продуктите, произведени в ЕС, като панели, в бъдещи търгове за чисти технологии.

Що се отнася до търговските ограничения, Макгинес използва предпазлив тон.

„Като се има предвид, че в момента разчитаме в много голяма степен на вноса, за да постигнем целите на ЕС за внедряване на слънчева енергия, всяка потенциална мярка трябва да бъде претеглена спрямо целите, които сме си поставили, когато става въпрос за енергийния преход“, каза тя.

Самата индустрия е разделена относно решението. Производителите на слънчева енергия призоваха правителствата да се намесят, да изкупят излишните запаси от слънчеви модули, за да облекчат свръхпредлагането – и ако това не може да стане бързо, да се почисли за търговски бариери.

Но по-широката индустрия за зелена енергия се противопоставя на ограничаването на вноса.

Не можете да намалите зависимостта от Китай в краткосрочен план, без да засегнете проектите“, коментира Мигел Стилуел д’Андраде, главен изпълнителен директор на португалската комунална компания EDP, пред Reuters.

Той отбеляза, че цените на слънчевите панели са се покачили в Съединените щати, които имат мита върху китайския внос. „Това има инфлационен ефект… цените на панелите са повече от двойно по-високи от тези в Европа“, казва д’Андраде.

Дори местните производители казват, че надеждите за конкурентоспособна местна индустрия са слаби.

Европа е в „ценова война“ с Китай, изтъква Гюнтер Ерфурт, главен изпълнителен директор на швейцарския производител на панели Meyer Burger, който планира да затвори губещата си немска фабрика за соларни модули, позовавайки се на липсата на подкрепящи европейски политики.

С някои китайски слънчеви фирми, които могат да продават дори под производствените разходи, Европа играе наваксващо изоставане. „Слънчевата индустрия в Китай е стратегически субсидирана със стотици милиарди долари от години“, обръща внимание Ерфурт пред Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"