fbpx

САЩ изготвят списък на опасни китайски фабрики за чипове

Съединените щати изготвят списък с напреднали китайски фабрики за производство на чипове, на които е забранено да получават ключово оборудване. Това се прави с цел улесняване на компаниите да спрат технологичните потоци за Китай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Списъкът може да бъде публикуван през следващите няколко месеца.

Припомня се, че Министерството на търговията през 2022 г. забрани на американски компании да доставят оборудване до китайски фабрики, произвеждащи усъвършенствани чипове, тъй като САЩ се стремят да ограничат сериозно технологичния напредък на Пекин поради опасения за националната сигурност. Но компаниите се оплакват, че е трудно да се определи кои фабрики в Китай произвеждат усъвършенствани чипове и отдавна настояват търговският отдел да публикува списък.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон коментира, цитиран от агенцията, че САЩ трябва да „спрат да преувеличават концепцията за национална сигурност и да злоупотребяват с държавната власт, за да потискат китайските компании“.

„Вероятно няма да е изчерпателен списъкът, ако можем да го направим. Но колкото повече можем да помогнем да идентифицираме кои са тези производствени мощности, за които имаме загриженост, надяваме се, че това ще помогне“, добавя, цитиран от Ройтерс, служител, запознат с процесите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"