fbpx

САЩ насочват санкциите си и срещу руския технологичен сектор

Вашингтон обяви нови санкции срещу Русия, като този път мишена е технологичният сектор и в частност най-големият руски производител на полупроводници. Целта е да се предотврати заобикалянето на санкциите, наложени от западните страни, пише Capital.fr.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че включва в списъка на санкционираните „21 фирми и 13 лица в рамките на репресията срещу мрежите за заобикаляне  на санкциите наложени на Кремъл и срещу високотехнологични предприятия, които играят определяща роля във военната машина на Руската фидерация“. Компанията Serniya Engineering е също една от мишените на тази нова вълна санкции. Тя е обвинявана, че е в сърцевината на мрежа, създадена с цел заобикалянето на санкциите наложени от западните страни.

Тези действия показват решимостта на американското правителство да се противопостави на заобикалянето на санкциите“ срещу Русия, уточняват от министерството. Вашингтон също така санкционира педприятието Mikron „най-големият производител на микрочипове в Русия“, на който, подчертават от министерството, „се падат 50% от руския износ на микроелектроника. Руската армия зависи от ключови западни технологии за нормалното функциониране на индустриалната си база“.

Мишена са „основните руски технологични предприятия“

Така OFAC (Бюрото на Министерството на финансите за контрол на чуждата собственост) се цели в „основните руски технологични предприятия, които правят възможна незаконната война на Владимир Путин срещу Украйна. Тези мерки ще спрат още повече достъпа на Русия до западните технологии и до международната финансова система. Ние ще продължим да се целим във военната машина на Путин с всякакъв вид санкции, докато тази безсмислена война не бъде прекратена, заявява министърът на финансите Джанет Йелън.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейомо пристигна в Брюксел, „за да продължи тясното сътрудничество с Европейския съюз по наложените на Русия санкции“. Делегациите обсъдиха мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се уеднакви осъществяването и прилагането на санкциите, да се разшири съвместното сътрудничество по въпросите на санкциите и да се задълбочи атлантическият съюз, в тази област, уточняват от Министерството на финансите. С предишните си санкции Вашингтон вече беше нанесъл удар върху руската военна индустрия. Сега заместник-министърът на финансите, заяви, че и други сектори „важни за функционирането на военната машина на Кремъл, ще бъдат обект на санкции“.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"