fbpx

САЩ рязко и бързо повишиха митата за голям сегмент от китайския внос

Администрацията на Байдън обяви окончателните промени, с които рязко се повишават митата върху китайския внос, включително 100% мито върху електрическите превозни средства. Целта е да се засили защитата на стратегическите местни индустрии от управлявания от държавата свръхпроизводителен капацитет на Китай, съобщава Ройтерс.

Службата на търговското представителство на САЩ (USTR) обяви, че много от тарифите, включително 100% мито върху китайски електромобили, 50% върху слънчеви клетки и 25% върху стомана, алуминий, батерии за електромобили и ключови минерали, ще влязат в сила на 27 септември.

Корекциите на наказателните тарифи върху стоки на стойност 18 милиарда долара, обявени през май от президента Джо Байдън, бяха минимални и пренебрегваха молбите на автомобилната индустрия за по-ниски тарифи върху графита и критичните минерали, необходими за производството на батерии за EV, тъй като те все още са твърде зависими от китайците консумативи, отбелязва Ройтерс.

USTR оставя непроменено увеличението на митата до 25% от нула за литиево-йонни батерии, минерали и компоненти, като увеличението за батериите за електромобили влиза в сила на 27 септември, а тези за всички други устройства, включително лаптопи и мобилни телефони, на 1 януари , 2026 г.

Китай обещава ответни мерки срещу „тормоза“ от увеличенията на митата и заявява, че успехът на неговата EV индустрия се дължи на иновациите, а не на правителствената подкрепа.

Окончателното тарифно решение предоставя известно временно облекчение за американските пристанищни оператори, които бяха изправени пред нова тарифа от 25% за масивни кранове кораб-бряг, индустрия, в която Китай доминира, без да има производители в САЩ.

Митото ще добави милиони долари към цената на всеки кран. USTR заявява в тази връзка, че ще позволи изключения от тарифите за всички китайски пристанищни кранове, които са били поръчани преди първоначалните съобщения за тарифите на 14 май, стига да бъдат доставени до 14 май 2026 г.

USTR повишава и митата до 50% за медицински маски за лице и хирургически ръкавици от първоначално предложените 25%, но отлага началото им, за да позволи преминаване към некитайски доставчици. Планираното мито върху китайските спринцовки, които бяха в недостиг по време на пандемията от COVID-19, незабавно ще се повиши до 100% от предварително планираните 50%, но USTR ще позволи временно – за една година, изключване на ентералните спринцовки, използвани за хранене на бебета.

Агенцията също така заявява, че ще разгледа искания за тарифни изключения за пет категории китайски индустриални машини, включително тези за машини за пречистване или филтриране на течности, индустриални роботи и печатни машини. То ще позволи тарифни изключения за китайско соларно оборудване за производство на пластини и клетки, но не и за оборудване, използвано за производството на цели слънчеви модули.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"