fbpx

САЩ убедителен доминатор в света по произведена ядрена енергия

Учени от Южна Корея наскоро счупиха рекорд в експеримент с ядрен синтез. В продължение на 48 секунди те успяват да поддържат температура, седем пъти по-висока от тази в ядрото на слънцето.

Но генерирането на икономически жизнеспособна енергия от ядрен синтез все още остава повече научна фантастика, отколкото реалност. Междувременно неговият по-надежден събрат, ядреното делене, захранва нашия свят от много десетилетия.

На база данните на Института за ядрена енергия, последно актуализирани през август 2022 г., изданието Visual Capitalist представя страните, най-големи производители на ядрена енергия според техния дял от общата глобална енергия, измерен в тераватчасове (TWh).

Става ясно, че производството на ядрена енергия в САЩ е над два пъти повече от произведеното от Китай (на второ място) и Франция (на трето място), взети заедно. Като цяло САЩ генерира близо 30% от световното производство на ядрена енергия.

Visual Capitalist

Ядрената енергия обаче представлява само една пета от доставките на електроенергия в Америка. Това е за разлика от Франция, която генерира 60% от електроенергията си от ядрени централи.

Друг акцент е как Китай бързо разширява своя капацитет за ядрена енергия през последното десетилетие. Между 2016 г. и 2021 г., например, тя увеличава дела си в световното производство на ядрена енергия от по-малко от 10% до повече от 14%, изпреварвайки Франция на второ място.

От друга страна, делът на Обединеното кралство е спаднал до 2% за същия период от време. В показаните топ 15 присъстват едва 6 страни от Европейския съюз.

Междувременно Украйна силно разчита на ядрената енергия за захранване на мрежата си. През март 2022 г. тя загуби достъп до ключовата си Запорожка атомна електроцентрала, след като руските сили извзеха контрола над съоръжението. С шест реактора по 1000 MW централата е една от най-големите в Европа. В момента не произвежда никаква енергия и е мястото на бойни действия и въздушни атаки с дронове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"