fbpx

САЩ заплашват със санкции всеки, който работи с петролния сектор на Иран

Съединените щати разширяват санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранската ракетна атака срещу Израел, съобщи администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от Ройтерс.

Ходът на САЩ добавя петрол и нефтохимикали към изпълнителна заповед, която е насочена към ключови сектори на икономиката на Иран с цел да откаже правителствените средства за подкрепа на неговите ядрени и ракетни програми.

Новите обозначения днес включват мерки и срещу „Призрачния флот“, който пренася незаконния петрол от Иран до купувачи по целия свят“, отбелязва Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, цитиран от агенцията. Той очаква тези мерки да помогнат за по-нататъшното лишаване на финансови ресурси на Иран, използвани за подкрепа на неговите ракетни програми и за осигуряване на подкрепа за терористични групи, които заплашват Съединените щати, техните съюзници и партньори.

Министерството на финансите на САЩ вече може да „наложи санкции на всяко лице, решено да работи в петролния и нефтохимическия сектор на иранската икономика„, предупреждава изявлението.

Според Байдън Израел трябва да търси алтернативи на атаката върху петролните полета на Иран. Държавите от Персийския залив лобират във Вашингтон САЩ да спре Израел да атакува петролни обекти, тъй като се опасяват, че собствените им съоръжения могат да попаднат под обстрел от подставени лица на Техеран, ако конфликтът ескалира, информират трима източника от Персийския залив пред Ройтерс.

Министерството на финансите съобщава още, че определя 16 юридически лица и идентифицира 17 кораба като блокирана собственост, цитирайки тяхното участие в доставки на петрол и нефтохимически продукти в подкрепа на Националната иранска петролна компания.

Едновременно с това Държавният департамент предприема стъпки за прекъсване на паричния поток в оръжейните програми на Иран и подкрепата за „проксита и партньори на тероризма“. Наложени са санкции на шест организации, участващи в търговията с петрол в Техеран, като са идентифицирани шест кораба като блокирана собственост.

Ройтерс отбелязва, че износът на петрол от Иран се е повишил по време на управлението на Байдън, тъй като Техеран успява да избегне санкциите и тъй като Китай се е превърнал в основния купувач на петрол за Иран.

Консултантската компания за рискове Eurasia Group заяви в петък, че САЩ могат да намалят износа на петрол от Иран чрез по-строго прилагане на наложените по-рано санкции, например чрез сателитни изображения за по-стриктно наблюдение на танкери, които са изключили транспондерите.

САЩ също биха могли да окажат натиск върху държави да подкрепят усилията за правоприлагане като Малайзия, Сингапур и Обединените арабски емирства. Но този подход „би изисквал силен дипломатически натиск върху двама партньори, Малайзия и ОАЕ, които не са склонни да подкрепят усилията в полза на Израел„, се посочва в становището на Eurasia Group, цитирана от Ройтерс. Допълва се, че по-строгото прилагане на санкциите вероятно ще изисква насочване към китайски фирми, доставящи ирански суров петрол, тъй като Китай купува близо 90% от износа на суров петрол на Иран.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"