fbpx

САЩ затвориха „военната каса“ на Путин

Съединените щати блокираха американските граждани да участват в каквито и да е било транзакции, включващи руската централна банка, съобщава Ройтерс, като изтъква, че това е съкрушителен удар върху икономиката на страната в продължаващото наказване на Москва за нейното нахлуване в Украйна.

Тежките икономически санкции, наложени от Съединените щати, които също така забраняват сделки с руското министерство на финансите и Руския национален фонд за богатство (суверенният фонд на Русия), вероятно ще повишат руската инфлация, ще осакатят нейната покупателна способност и ще намалят инвестициите.

Министерството на финансите на САЩ заяви още, че е наложило санкции на ключов руски суверенен фонд, Руския фонд за преки инвестиции, неговата управляваща компания и главния изпълнителен директор Кирил Дмитриев, когото Вашингтон обвини, че е близък съюзник на Путин. .

Според източници, цитирани от агенцията, мерките са „обездвижили“ всички активи, които руската централна банка държи в Съединените щати, което ще попречи на способността на Русия да получи достъп до активи за стотици милиарди долари.

Военната каса на Путин от 630 милиарда долара резерви има значение само, ако той може да я използва, за да защити валутата си, по-специално като продаде тези резерви в замяна на закупуване на рублата“, коментира друг високопоставен служител на администрацията.

Междувременно пресцентърът на руската Централна банка съобщи, че няма да има сутрешни и вечерни сесии на Московската борса между 1 март и 5 март 2022 г. Утре търговията на валутните и паричните пазари на борсата ще започне в 10:00 ч. московско време и ще продължи до 19:00 ч. московско време.

Изтъква се, че Банката ще оцени възможността за отваряне на търговията на други пазари в зависимост от развитието на ситуацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"