fbpx

Саудитски компании притеснени от увеличените цени на горивата

Няколко компании от Саудитска Арабия публикуваха позиции, в които се казва, че решението на държавната енергийна компания Saudi Aramco да повиши цените на суровините и горивата за тази година ще увеличи производствените разходи и ще намали приходите, съобщава Ройтерс.

Припомня се, че Saudi Aramco уведоми компаниите в кралството за увеличението на цените тази седмица, което влиза в сила от 1 януари. Aramco увеличава цените на дребно на дизела за 2024 г. с 53% до 1,15 риала ($0,3067) на литър, което е трето увеличение от 2016 г.

Според компаниите (сред които Nama Chemicals, Saudi Ceramic, Qassim Cement, Saudi Aramco Base Oil Co. и Rabigh Refining and Petrochemica) въздействието от увеличението на цените може да започне да се отчита през първото тримесечие, като се търсят начини фирмите да подобрят своята ефективност, за да компенсират нарастващите разходи.

Близкоизточната компания за производство на хартия заяви също, че очаква финансовото въздействие от покачването на цените да доведе до увеличение от около 3% на общите годишни разходи за продажби.

Борсовият индекс Tadawul в Саудитска Арабия падна с 1,6% в началото на търговията в четвъртък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"