fbpx

Сериозен спад на обявите за работа

Обявите за работа във водещите сайтове в страната са намалели с 12% през ноември. Това е близо 5100 предложения по-малко спрямо предходния месец октомври. На годишна база предложенията са с 4400 по-малко или спад от 11% спрямо м. ноември 2022г., сочат данните от анализа на JpbTiger.

В сравнение с началото на годината обявите за работа са с приблизително 8900 по-малко (-19%), а спрямо най-активния откъм обяви март те са с цели 14 400 по-малко (-28%).

В почти всички сектори се наблюдава двуцифрен спад на обявите за работа спрямо предходния месец.

Най-голям е той в секторите „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 14% спад), „Производство“ (850 предложения по-малко, 12% спад) и „Логистика и транспорт“ (820 предложения по-малко, 18% спад). След тях се нареждат секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ (790 предложения по-малко, 14% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (430 предложения по-малко, 10% спад), „Строителство“ (390 предложения по-малко, 16% спад), „Здравеопазване и фармация“ (230 предложения по-малко, 10% спад) и „Маркетинг и Реклама“ (170 предложения по-малко, 11% спад). Едноцифрен е спадът единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (100 предложения по-малко, 5% спад) и „ИТ“ (140 предложения по-малко, 4% спад) Припомняме обаче през последните няколко месеца в ИТ сектора се наблюдаваха редовни и сериозни спадове.

На годишна база също има спад в почти всички сектори. Изключение прави единствено сектор „Здравеопазване и фармация“, като причина за това са споменатите и в предишните ни анализи, пуликувани предложения за работа от компании за набиране на персонал в този сектор в чужбина.

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 5% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 3200, като от началото на годината те са s 31% по-малко.

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през ноември.

Според JobTiger още е рано да се каже, че наблюдаваните спадове са повод за притеснение. Традиционно през последното тримесечие на годината се отчита спад на предложенията, като той е най-голям през декември, затова очакванията са през следващия месец да бъдат отчетени още по-малко предложения, като от ключово значение за състоянието на пазара на труда ще бъдат резултатите през първите месеци на 2024г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"