fbpx

Силен годишен ръст на търговията с дрехи и обувки, месечен срив в продажбите на IT техника

През май 2024 г. се наблюдава понижение на оборота с 0.8% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“. Данните на НСИ са предварителни и сезонно изгладени.

На годишна база търговският оборот нараства с 1.6%, показват календарно изгладените данни.

Спрямо май 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ – с 9.4% и „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 1.0%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 13.5%.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ значително увеличение се наблюдава при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ – с 11.4% и „Търговия с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности“ – с 6.9%. Намаление е отчетено в „Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет“ – с 5.0% и „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника“ – с 4.8%.

На месечна база е отчетено намаление на оборота при „Търговия на дребно с нехранителни стоки“ – с 9.7% и  „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 3.4%, докато при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ се запазва нивото от предходния месец.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки,“, намаление е отчетено във всички подгрупи, като по–съществено е при „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника” – с 15.8%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"