fbpx

Силен спад на руския износ на въглища за Индия

Индийският внос на руски въглища е намалял, докато доставките в САЩ са се увеличили през последните три, показват данни от консултантската компания за въглища Bigmint, което търговците отдават на по-малка конкурентоспособност на руските доставки, отбелязва Ройтерс.

Износът на Русия на всички видове въглища за Индия през периода е спаднал с 22,4% спрямо година по-рано до 6,76 милиона метрични тона, сочат данните на Bigmint, цитирани от агенцията. Износът на САЩ е нараснал с 14,4% до 6,68 милиона тона през същия период.

Спадът на индийския внос на руски въглища се дължи на спада с 67% на годишна база в доставките на термични  въглища, използвани главно за производство на електроенергия. Покупките на коксови въглища, антрацит и въглища за инжектиране на въглищен прах (PCI) са се увеличили през периода, показват данните на Bigmint.

Индия е вторият по големина пазар на въглища в Русия след Китай и спадът следва новите западни санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Купувачите обаче омаловажават тяхното въздействие и казват, че руските термични въглища са по-малко привлекателни без по-ниски отстъпки на фона на спада на световните цени.

Основният проблем са цените на термичните въглища, а не санкциите. Разходите за логистика се повишиха в Русия, затова те не могат да се конкурират„, сочи K.C. Ганди, съвместен президент по управление на материалите в индийската Shree Cement (SHCM.NS)

Русия увеличава доставките за Китай на фона на по-ниския индийски износ, тласкайки доставките на въглища за Китай през май до най-високото ниво от осем месеца.

Износът на термични въглища от САЩ за Индия през първото тримесечие на годината се е увеличил с 21,6% спрямо предходната година до 4,57 милиона тона, като делът му в индийския внос се е увеличил до 9,2% от 6,7%. Делът му във вноса на коксуващи въглища в Индия обаче спада от 16% на 13,5%.

Русия продължава да доминира в индийския внос на други видове стомана като антрацит и PCI, като продължава да представлява почти целия й внос.

Други страни износителки на термични въглища могат да се възползват в краткосрочен план от ценовите ограничения на Русия“, отбелязва Рия Виас, старши анализатор в iEnergy Natural Resources Limited, индийска фирма за търговия с въглища.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"