fbpx

Слаба седмица за петрола в очакване на китайския пазар и ембаргото срещу руски продукти

Цените на петрола се стабилизираха в петък, но са напът за втора седмица загуби, тъй като пазарът очаква допълнителни признаци за възстановяване на търсенето на гориво в Китай и въздействието на ембаргото на ЕС и тавана на цените на руските петролни продукти, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 18 цента, или 0,2%, до 81,99 долара за барел до 10:43 GMT, след спад от около 1% в предишната сесия. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 14 цента, или 0,2%, до $75,74.

Brent е готов да регистрира повече от 5% спад тази седмица, докато спадът на WTI ще е от 4%.

Цените на петрола вероятно ще се колебаят, докато не стане ясно колко динамично ще се възстанови китайското търсене или какви ще бъдат последиците от ембаргото на ЕС и ценовите ограничения“, посочва Commerzbank, цитирана от Ройтерс.

Анализаторите на ANZ обърнаха внимание на рязък скок в трафика в 15-те най-големи града в Китай след празника на лунната Нова година, но също така отбелязаха, че китайските търговци са били „сравнително пасивни“.

Малко по-силен долар преди данните за работните места в САЩ задържа печалбите на петрола. По-силната американска валута може да ограничи търсенето на петрол, защото обикновено доларовите цени правят суровината по-скъпа за тези, които притежават други валути.

Ръстът на работните места в САЩ през януари вероятно ще остане силен благодарение на устойчивия пазар на труда, но очакванията за продължаващо забавяне на нарастването на заплатите предлагат на Федералния резерв известна утеха в борбата му с инфлацията, показа проучване на Ройтерс.

Увеличенията на лихвените проценти през 2023 г. вероятно ще натежат върху икономиките на САЩ и Европа, като засилят страховете от икономическо забавяне, което е много вероятно да намали глобалното търсене на суров петрол, казва Приянка Сачдева, пазарен анализатор във Phillip Nova.

Инвеститорите също следят развитието на забраната на Европейския съюз за руски рафинирани продукти от 5 февруари.

Кремъл вече заяви, че ембаргото на ЕС върху руските рафинирани петролни продукти ще доведе до допълнителен дисбаланс на световните енергийни пазари.

Това коментира прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков, според когото Кремъл се отнася негативно към западното ембарго.

Естествено, ние предприемаме мерки за хеджиране на нашите интереси срещу рисковете, които възникват в това отношение“, заявява още Песков, цитиран от ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"