fbpx

Слабото производство от ВЕЦ е спряло спада на емисиите

Засушаванията, ограничаващи производството на водноелектрическа енергия в световен мащаб, препятстват спада в общите въглеродни емисии на енергийния сектор през първата половина на 2023 г., въпреки растежа на вятърната и слънчевата енергия, се посочва в доклад на мозъчния тръст за климата Ember, цитиран от Ройтерс.

Общите емисии от енергийния сектор са се увеличили с 0,2% през първата половина на годината, въпреки че делът на вятърната и слънчевата енергия в глобалното снабдяване с електроенергия се е увеличил до 14,3% през същия период, което е с 1,5% повече в сравнение с първата половина на 2022 г., показват данните на Ember.

Въпреки че е окуражаващо да видим забележителния ръст на вятърната и слънчевата енергия, не можем да пренебрегнем суровата реалност на неблагоприятните водни условия, засилени от изменението на климата“, заявява Малгожата Виатрос-Мотика, старши анализатор в Ember.

Производството на водноелектрическа енергия е спаднало с около 177 тераватчаса (TWh) поради засушавания, като на Китай се дължат 75% от причините предотвратили спада на емисиите, се посочва в доклада.

Въглеродните емисии щяха да намалят с 2,9%, ако производството на водноелектрическа енергия се е запазило на същото ниво спрямо предходната година, показват още данните.

Част от производството на изкопаеми горива беше използвано за запълване на недостига на доставките, като производството на електроенергия от въглища и газ се повиши с 8% в Китай и 8,1% от газ в Съединените щати, сочи проучването на Ember.

Ниският растеж на търсенето на електроенергия обаче е помогнал за потискане на ръста на емисиите, като общият темп на растеж е само 0,4% в сравнение с 10-годишната историческа средна стойност от 2,6% ръст на година.

Ръстът в доставките на слънчева енергия също е спомогнал за намаляване на общите емисии, след като 104 TWh са добавени към глобалния енергиен микс в 50 държави, поставящи месечни рекорди. Въпреки това растежът както на вятърната, така и на слънчевата енергия остава под нивата от 2022 г. в абсолютно изражение, като слънчевата е спаднала с 28 TWh, а вятърната – с 38 TWh.

Скорошен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показва, че възобновяемите енергийни източници ще трябва да растат с бързи темпове и трябва да се утроят до края на десетилетието, за да се постигнат целите за ограничаване на глобалното затопляне.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"