fbpx

След поредно вдигане на лихвите Фед не обещава, че ще е последно

джером пауъл

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт и сега той се намира в диапазона 5,25-5,5%.

Това е най-високото ниво от януари 2001 г. Американската централна банка (Федералният резерв) възобнови политиката си на повишаване на лихвените проценти, като средство за борба с инфлацията, след кратка пауза през юни. Тя ги тласна до най-високото им ниво от двадесет и две години, без обаче да уточнява дали предвижда последващи увеличения, изтъква Le Monde. Решението за настоящото увеличение е взето единодушно от единадесетте членове с право на глас на комитета по паричната политика.

Припомняме, Европейската централна банка е в подобна ситуация, след като вчера предприе поредно вдигане на лихвите, но по начина на структуриране на коментарите след това е ясно, че вероятно няма да е последно.

Това е единадесетото повишение на лихвите от март 2022 г. и от Фед не уточниха в официалното си съобщение дали планират да продължат да повишават лихвите и през следващите месеци. „Комитетът ще продължи да преценява допълнителна информация и последиците от нея за паричната политика “, просто обявиха от институцията в него.

По-късно, на пресконференция, неговият председател Джером Пауъл заяви, че „не е взето решение“ за по-нататъшно увеличение на следващото заседание през септември, макар че инфлацията остава „много над“ целта на централната банка. Все още има „дълъг път да се измине“ преди инфлацията в САЩ да се върне към целта на Фед от 2%, повтори Пауъл.

Спад на инфлацията

Това ново увеличение ще доведе до допълнително повишаване на лихвите по кредитите, получени от домакинствата и фирмите. Независимо от това, паричната политика на Фед дава плодове: инфлацията падна през юни до най-ниското си ниво от март 2021 г., на 3% на годишна база, според индекса на потребителските цени CPI.

А базовата инфлация, т.е. без цените на храните и енергията, все още е 4,8% на годишна база. Цените на жилищата например продължават да растат. Фед обаче предпочита друг измерител, PCE индекса, чиито данни за юни ще бъдат публикувани в петък.

Джеръм Пауъл повтори неколкократно през последните седмици, че се предвиждат няколко увеличения, „поне две, вероятно последователни“. И на заседанието през юни повечето членове на Фед се съгласиха да повишат лихвите до 5,5-5,75%, което би означавало ново увеличаване след това през юли.

Очакван ръст на БВП с 2%

Лихвите на Фед до март 2022 г. и от началото на пандемията Ковид-19 бяха нулеви, за да стимулират икономическата активност чрез потребление, но след това американската централна банка постепенно увеличи цената на кредита изправена пред най-високата инфлация от четиридесет години насам. Но при прекаленото заятягане се появява заплахата от рецесия, риск, който обаче изглежда намалява, според някои икономисти. „Икономическата активност нараства с умерени темпове“, се казва в съобщението на Фед.

Ръстът на БВП на САЩ за второто тримесечие ще бъде публикуван днес, ден след заседанието на Фед. Очаква се ръст от 2% на годишна база, както и през първото тримесечие.

Следващите данни за инфлацията, но и за заетостта и ръста ще бъдат решаващи. Международният валутен фонд (МВФ), който публикува актуализираните си прогнози във вторник, очаква растеж от 1,8% за тази година в Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"