fbpx

„Слуховете за фалита на България се оказаха силно преувеличени“

За първото полугодие държавният бюджет отчита излишък от 1 милиард 160 милиона лева – увеличение от 881% спрямо същия период на миналата година, когато излишъкът беше едва 118 милиона лева, коментира във фейсбук икономистът Георги Ангелов.

Приходите растат с 14% на годишна основа, разходите се увеличават с под 10%. Слуховете за фалита на България се оказаха силно преувеличени, изтъква той.

Припомняме, от МФ съобщиха, че на база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към юни 2022 г. да бъде положително в размер на 1 160 млн. лв. (0,8 % от прогнозния БВП). На месечна база за юни се очаква превишение на приходите над разходите в размер на  555 млн. лева.

Изтъква се, че подобрението на бюджетната позиция за месеца се дължи основно на по-високите постъпления във връзка с крайния срок (30 юни) за подаване на годишната данъчна декларация за 2021 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане, съответно и за внасяне на корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и на данък върху дейността от опериране на кораби. Положително влияние върху ръста на приходите оказват и постъпленията от косвени данъци, помощите (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) и други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"