fbpx

Спад на цената на цветните метали: сянката на Китай

Мед, цинк, алуминий… Вече повече от два месеца цената на цветните метали спада. Намаляването на търсенето от Китай е в основата на този процес, пише RFI*.

Медта и алуминият се върнаха към цените си от началото на годината. Същата тенденция се наблюдава при никела и цинка, чиято цена за един месец спадна с 1000 долара. Алуминият и калаят загубиха повече от 1000 долара за два месеца.

Равнището на цените остава исторически високо, над това през последните 10 години, но „тревожният пик“, според формулировката на един експерт, направена през март след началото на руската офанзива в Украйна, вече е зад нас. „Получихме един вид глътка въздух“, обяснява експертът, „на фона на притесненията, които пораждаше китайският растеж“.

Цените намаляват поради очакванията за спад на търсенето

Китайският икономически растеж е винаги първият фактор, който обяснява основните тенденции на пазара и очакванията, които той поражда“, обяснява Ив Жегурел, професор в университета в Бордо. „Независимо дали купува зърнени храни в неограничени количества, или съкращава потреблението на метали, Китай е този, който определя пазара. Това наблюдаваме и днес. Поради новото нарастване на заразените от Ковид-19 и въведените драстични здравни мерки, развитието на китайската индустрия бележи спад. Пазарът очаква по-малко търсене на метали.“ Но не можем да говорим за обрат в тенденцията, счита икономистът, а по-скоро за „корекция“ на цените.

Най-големите доставчици на Китай са същевременно и най-уязвими

Заплаха от спадане на търсенето засяга най-вече страните, чийто износ основно е насочен към Китай и които следователно са много чувствителни към спада на китайския икономически ръст. По-специално това е случаят на Демократична република Конго, чиито мед и кобалт се изнасят главно за Китай или на Гвинея, която е осовен доставчик на Китай на боксит, минерал, който се преработва първо в алуминиев оксид и след това в алуминий. Към момента митническите данни от март не показват спад на износа на гвинейски боксит за Китай. През март 2022 г. страната е изнесла повече, отколкото през март 2021 година. Но тя, както и други партньори на Китай, не са гарантирани от обрат в тенденицята.

Сигурни сме, че китайсксият икономически ръст ще спадне, но не знаем точно какво ще бъде въздействието на този факт като се има предвид нервността на пазарите“, обяснява Жан-Франсоа ди Мелио, директор на Центъра за Азия. „Отварянето на едно китайско пристанище или обявяването на мерки в полза на китайския ръст са достаътъчни, за да предизвикат реакция на пазарите“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"