fbpx

Според Украйна транзитът на руски газ ще се замени с азерски

Украйна се е съгласила да транзитира азербайджански газ за Европа като временна мярка, след като прекрати сделката за транзит с Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изданието „Украинска правда“.

В същото време от Министерството на енергетиката на Азербайджан и държавната енергийна компания SOCAR са заявили пред Ройтерс, че това не отговаря на истината.

Припомня се, че сделката за транзит на газ на Украйна с руския Газпром трябва да изтече в края на тази година и Киев вече заяви, че не иска да я поднови.

В същото време, отбелязва агенцията, някои централноевропейски страни все още разчитат на газ от Русия, който преминава през Украйна по тръбопровод – след като са си осигурили изключение от забраната на Европейския съюз за внос на руски газ – те искат да продължат да получават доставки.

Азербайджански служител е посочил, че ЕС и Киев са поискали от Баку да улесни дискусиите с Русия, с една потенциална опция Азербайджан да купува руски газ за себе си, за да освободи част от собствения си газ за износ в ЕС.

Ние разбираме, че ЕС се нуждае от време, за да се откаже напълно от руския газ. И предприемаме тази стъпка, за да направим този преход по-лесен за ЕС“, цитира „Украинска правда“ източник от украинското правителство. Той добавя, че Украйна е готова да подкрепи това споразумение, въпреки че някои доставки могат да представляват смес от руски и азерски газ.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви миналата седмица, че е оптимист за пробив в преговорите за продължаване на доставките на газ през Украйна към няколко европейски държави, припомня Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"