fbpx

Средно 2% от БВП харчат страните от ЕС за опазване на околната среда

През 2021 г. разходите на ЕС за опазване на околната среда възлизат на 292 милиарда евро. Нараствайки средно с над 3% всяка година, те се увеличават с 54% от 2006 г. насам, включвайки инвестиции и потребление, сочат данни на Евростат.

Като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), разходите за опазване на околната среда остават относително стабилни през последните 15 години на около 2,0% от БВП.

Следвайки тенденцията от предходни години, разходите на корпорациите са най-големият дял от разходите за опазване на околната среда, възлизащи на 55% от общите през 2021 г. Делът на държавното управление и нестопанския сектор в разходите е 24%, докато на домакинствата е 21% от общия брой за тази година.

В сравнение с 2006 г. и трите институционални сектора регистрират увеличение на разходите: 62% за корпорациите, 41% за държавното управление и нестопанския сектор и 52% за домакинствата.

Съотношението на разходите за околна среда към БВП варира значително в различните страни от ЕС – от 0,6 % в Ирландия и 0,8 % в Румъния до 3,2 % в Белгия и Австрия. Десет държави-членки на ЕС са над дела на ЕС от 2% от БВП: Австрия, Белгия, Полша, Чехия, Холандия, Хърватия, Германия, Естония, Швеция и Словения.

България (1,4%) е сред 10-те членки на съюза, които са под 1,5%.

Евростат изчислява, че през 2021 г. управлението на отпадъците и пречистването на отпадъчни води представляват съответно 28% и 23% от общите разходи в сектора на държавното управление и нестопанския сектор. Данните показват, че 24% от общите разходи са били за екологична научноизследователска и развойна дейност и други дейности по опазване на околната среда, включително общо управление на околната среда и образование, 13% за опазване на биоразнообразието и ландшафта, а останалите 11% за опазване на въздуха, опазване на почвата и подпочвените води, намаляване на шума и защита срещу радиация.

Що се отнася до корпорациите, управлението на отпадъчните води и отпадъците представляват съответно 27% и 56% от разходите им през 2021 г. Опазването на атмосферния въздух и климата представлява 7% от общия брой. Останалите 10% бяха посветени на опазването на почвата и подземните води, биоразнообразието, намаляването на шума, защитата от радиация и екологичните изследвания и разработки.

През 2021 г. инвестициите на ЕС в активи, необходими за предоставяне на услуги за опазване на околната среда, възлизат на 59 милиарда евро, 5 милиарда евро повече в сравнение с 2020 г. Тези услуги включват пречиствателни станции за отпадни води, превозни средства за транспортиране на отпадъци и придобиване на земя за създаване на природен резерват или чиста оборудване за производство с по-малко замърсяващи емисии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"