fbpx

Стартира инициатива за подобряване финансовите умения на гражданите на ЕС

Европейската комисия и Международната мрежа за финансово образование към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ММФО към ОИСР) оповестиха своя съвместната рамка за финансовата компетентност за възрастни.

Инициативата е предназначена за подобряване на финансовите умения на гражданите, така че те да могат да вземат разумни решения по отношение на личните си финанси. С нейна помощ ще се подкрепя разработването на публични политики, програми за финансова грамотност и образователни материали от държавите членки, образователните институции и предприятията. Чрез нея също така ще бъде подкрепян обменът на добри практики между лицата, определящи политиките, и заинтересованите страни в ЕС.

В съобщение на комисията се изтъква, че по-доброто разбиране на финансите дава възможност на хората да управляват личните си финанси и им позволява да участват по-безопасно и уверено на финансовите пазари.

Оповестената днес рамка за финансовата компетентност е продължение на мерките, обявени в Плана за действие от 2020 г. за изграждане на съюз на капиталовите пазари. Тя представлява ключов етап в работата на Комисията в областта на финансовата грамотност и е важно следствие от работата на ММФО към ОИСР в тази област.

Националните власти и професионалистите трябва да възприемат съвместната рамка на. Обменът с държавите членки и със заинтересованите лица ще бъде организиран и воден от службите на Комисията и ОИСР от началото на 2022 г.

Успоредно с това Комисията и ОИСР, в сътрудничество с държавите членки, ще започнат работа по подобна съвместна рамка за финансовата компетентност за деца и младежи, която се очаква да бъде завършена през 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"