fbpx

Стотици строителни фирми пред фалит

По предварителни данни през април 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ е с 0.6% под равнището от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват намаление от 2.4% на строителната продукция през април 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година, съобщават от НСИ.

На месечна база през април продукцията както от сградното строителство, така и от гражданското/инженерното строителство намалява, съответно с 0.9 и 0.3%.

Спрямо април 2021 година понижението на строителната продукция се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 4.1%, а при сградното строителство – с 1.0%.

Междувременно председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев коментира пред БТА, че строителният бранш е пред колапс, като до края на годината близо 1000 могат да станат фалиралите компании.

По думите му над 400 фирми от общо 6000 в строителството вече са в реален фалит, а през настоящото тримесечие се очаква броят им да се увеличи с поне още 500-600 засега.

Според Терзиев с отказа на парламента да приеме промените в Закона за обществените поръчки, свързани с индексацията на договорите с публични възложители, проблемите на бранша ще се задълбочат. Припомняме, промените, внесени от „Продължаваме промяната“ не минаха в пленарна зала, тъй като не получиха подкрепа от депутатите от „Има такъв народ“, както и от ГЕРБ и ДПС.

В изявление на камарата, пуликувано на сайта й, се заявява, че е станало ясно още, че няма и пари за индексациите.

Строителният отрасъл включва изграждането на пътища, жп инфраструктура, жилищни и обществени сгради, пречиствателни станции, подмяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишаване на енергийната ефективност на остарелия жилищен фонд и множество други дейности. Проекти за милиарди във всички сфери с публични възложители няма да бъдат изпълнени. И отговорност за това не могат да поемат изпълнителите, заявяват от камарата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"