fbpx

Страните, граничещи с Афганистан активизират търговските си връзки

Туркменистан може да се включи в споразумението между Иран, Индия и Афганистан за използването на пристанище Чабахар за превозване на стоки от това южно иранско пристанище към северни страни, включително и към Русия.

Това става ясно от коментар на външния министър на Туркменистан Рашид Мередов, който участва в Иран в срещата на външните министри на страните, граничещи с Афганистан, пише Blacksea-Caspia.

В същото време министърът на пътищата и градоустройството на Иран – Ростам Касеми, обяви сключването на споразумение между Иран и Туркменистан за подобряване на взаимоотношенията между двете страни в сферата на транспорта, енергетиката и търговията. От думите му става ясно, че Иран и Туркменистан са се споразумяли за удвояване на транзитните железопътни превози.

„Търговско-икономическите отношения между двете страни бяха много добри и със значителен обем до избухването на пандемията от коронавирус. Стокообменът беше  достигнал няколко милиарда долара, като тук включваме вноса и износа, но сега заради избухването на епидемията от COVID-19 възникнаха оганичения в търговията и в търговските ни отношения”, заявява Касеми.

На разговорите, състояли се преди срещата с министъра на външните работи на Туркменистан, е постигната договореност за разширяване на взаимоотношенията в три посоки – енергетиката, газа и електроенергията. Става ясно, че Иран може да установи значително по-широки енергийни отношения с Туркменистан в сравнение със сегашните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"