fbpx

Търсенето на петрол ще расте: МАЕ повиши прогнозите си

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозите си за растеж на търсенето на петрол за тази и следващата година. Това е въпреки по-бавния икономически растеж в почти всички големи икономики и въпреки, че нейните перспективи за 2024 г. остават много по-ниски от тези на групата производители ОПЕК.

Базираната в Париж агенция заяви, цитирана от Ройтерс, че пазарът може да премине към излишък в началото на 2024 г., след като е бил поддържан в „значителен дефицит“ до края на годината поради доброволните съкращения от Саудитска Арабия и Русия, които продължават до края на декември.

Засега, тъй като търсенето все още надвишава наличните доставки към зимата в Северното полукълбо, пазарните баланси ще останат уязвими към повишени икономически и геополитически рискове – и предстояща по-нататъшна нестабилност“, се казва в месечния доклад на МАЕ.

Петролът Брент отслабна до около 82 долара за барел след връх през 2023 г. през септември от близо 98 долара. Загрижеността за икономическия растеж и търсенето оказа натиск върху цените, въпреки подкрепата от съкращенията на доставките от ОПЕК и нейните съюзници и конфликта в Близкия изток.

МАЕ се присъединява към Организацията на страните износителки на петрол в повишаването на прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за 2023 г. Търсенето през 2023 г. е подкрепено от устойчивите доставки в САЩ и рекордното търсене през септември от Китай, аргументира се МАЕ.

През 2023 г. МАЕ очаква световното търсене да нарасне с 2,4 милиона барела на ден, което е ръст спрямо предишната прогноза от 2,3 милиона барела на ден, доближавайки мнението си до това на ОПЕК, повишила прогнозата си до 2,46 милиона барела на ден.

За 2024 г. МАЕ повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол до 930 000 барела на ден от 880 000. Очакванията са подкрепени от надежди за намаляване на лихвените проценти и скорошния спад на цените на суровия петрол.

ОПЕК и МАЕ се сблъскаха през последните години по въпроси като дългосрочната перспектива на търсенето на петрол и необходимостта от инвестиции в нови доставки.

МАЕ твърди, че ще има забавяне на търсенето през 2024 г., тъй като „последната фаза на икономическото възстановяване на пандемията се разсейва, както и поради действията за подкрепа на енергийната ефективност, разширяването на парковете от електрически превозни средства“.

Прогнозата за 2024 г. ще бъде в центъра на вниманието на следващата среща на ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, на 26 ноември. Съществуващото споразумение на групата ограничава доставките до 2024 г., въпреки че допълнителните доброволни съкращения на Саудитска Арабия и Русия продължават до края на декември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"