fbpx

Търсенето от Китай рязко вдигна глобалните поръчки за вятърни турбини

Глобалните поръчки за вятърни турбини на сушата са достигнали 91,2 гигавата (GWs) през първата половина на годината, което е ръст от 23% на годишна база. Причината е по-високото търсене през второто тримесечие от северния регион на Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки доклад на Wood Mackenzie. Глобалният прием на поръчки за вятърни турбини е надхвърлило 66 GW през второто тримесечие на годината, поради китайското търсене, сочи още докладът.

Производственият капацитет на вятърни турбини в Китай е най-големият в световен мащаб в сравнение с Европа и Съединените щати. Западните производители на оригинално оборудване се борят да поддържат темпото, предизвикани от конкурентните предимства на Китай в ценообразуването и наличността.

По-рано тази година водещи западни вятърни енергийни компании като Siemens Energy обърнаха внимание, че индустрията се бори със забавяне на проекти, проблеми с оборудването и инфлация. Западните производители се изправят срещу интензивната конкуренция и скромното търсене, като са допринесли само с 13% от глобалния прием на поръчки през първата половина на годината.

Поръчките извън Китай са намалели с 16%, намалявайки с 42% на годишна база в САЩ и Европа.

Глобалната активност на наземните поръчки се повиши през първото полугодие, но офшорният сектор се бори с приема на поръчки, намалявайки с почти 38% в сравнение със същия период преди година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"