fbpx

Терзиев печели трилъра в София

При изключително ниска избирателна активност в страната – обидна както за политическата класа, така и за правото да се гласува, балотажът в София се превърна в своеобразен трилър. Стигна се до ситуацията, в която фатален за крайния изход се оказа всеки един преброен протокол от секционна комисия.

В крайна сметка вероятният нов кмет на София все пак е победителят и на първия тур Васил Терзиев. По данни на ЦИК, при обработени 99.78% СИК протоколи в OИК, той печели с 48,17% срещу 46,92% за Григорова. Това са безпрецедентните под 5 хиляди гласа разлика.

Вечерта след края на вота започна при по-категорична разлика между двамата, давана от екзит половете на социолозите. Когато постъпиха първите данни от паралелното им преброяване се оказа, че разликата започва драстично да намалява, стигайки на моменти до под 1%. Така за пореден път стана ясно, че мнозина гласували в столицата са заблудили анкетьорите на агенциите, лъжейки за кого са дали вота си.

Оказа се и че независимо от декларативната подкрепа, но с половин уста, от лидера на ГЕРБ Борисов, симпатизантите му в София масово са гласували за Ваня Григорова, която получава и сериозно рамо от привържениците на Възраждане в столицата.

Що се отнася до районните кметове в София, ГЕРБ губи масово, като задържа само три района. ПП-ДБ печелят 19 районни кметства, а в две ще управляват независими кандидати.

Иначе балотажът в страната предложи няколко знакови промени. ГЕРБ загуби Варна, като досегашният кмет Портних отстъпи пред кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев и то с голяма разлика, която обаче е относителна, предвид много ниската активност и в морската ни столица.

Благоевград също отива на сметката на ПП-ДБ, след като Методи Байкушев победи независимия, но подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов и то с под 1000 гласа разлика. В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров убедително печели срещу издигнатия от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

Двете сериозни изненади обаче идват от Пазарджик и Кюстендил. Там дългогодишните кметове губят балотажите. В Пазарджик депутатът от ПП-ДБ Петър Кулински победи Тодор Попов, а в Кюстендил „зеленият“ Огнян Атанасов изключително убедително се наложи над подкрепения от ГЕРБ и много други формации Петър Паунов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"