fbpx

Tesla напът да изпревари отново по продажби китайския гигант BYD, отчел 43% спад

Най-големият производител на електрически превозни средства (EV) в Китай, BYD, е отчел 43% спад на продажбите през първото тримесечие на 2024 г., спрямо предходното тримесечие в края на 2023 година, Това може да означава, че ще върне титлата най-голям продавач на електрически превозни средства в света на Tesla, след като я спечели миналата година, съобщава Ройтерс.

BYD е продал 300 114 електромобила през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Шенженската фондова борса, което обуславя спада е с 43% от рекордния тримесечен връх от 526 409 продажби през предходния тримесечен период, когато именно надмина Tesla. В същото време продажбите за първото тримесечие се увеличават с 13,4% спрямо предходната година.

Очаква се в сряда Tesla да отчете рекордните 458 500 продадени автомобила за първите три месеца на годината, с което отново да изпревари китайския си съперник.

Tesla си връща „короната“ в продажбите показвайки, че нейното глобално влияние няма да бъде лесно оспорено, особено като се има предвид, че и двете компании очакват забавяне на растежа на продажбите на EV в Китай тази година. Той също така показва, че краткотрайното господство на BYD е последвано от намаляването на цените на вътрешния пазар.

BYD продаде 626 263 единици от всички видове превозни средства през първото тримесечие, което е с 13,4% повече от година по-рано, но с 33,7% по-малко от рекордния тримесечен връх от 944 779 през четвъртото тримесечие, показва борсовата информация.

Продажбите на изцяло електрически модели достигнаха 139 902 през март, което е увеличение от 36,3% на годишна база, докато продажбите на plug-in хибриди се повишиха с 56,4% до 161 729 единици.

Китайската асоциация на пътническите автомобили се очаква да обяви данните за мартенските  доставки на Tesla в Китай по-късно във вторник.

От февруари BYD отговори на ценовата война, която Tesla започна в началото на миналата година в Китай, намалявайки цените на най-новите версии на своята линия с 5%-20%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"