fbpx

Tesla подготвя производството на евтин автомобил

Tesla планира да произведе автомобил на стойност 25 000 евро в завода си близо до Берлин, като част от стремежа на производителя на електрически превозни средства към масово разпространение на своите автомобили, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници, които не са уточнили кога ще започне производството.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск посети завода в Gruenheide в петък и благодари на персонала за тяхната упорита работа. Именно на тази сруща той е информирал за плановете за изграждане на автомобила на стойност 25 000 евро там, каза източникът. Германският завод в момента произвежда Model Y, най-продавания електромобил в Европа.

Мъск отдавна планира да направи по-достъпна електрическа кола, но през 2022 година посочи, че все още не е усвоил технологията и отложи плановете.

Все пак източници на Ройтерс са отбелязали преди месец, че производителят на автомобили се приближава към иновация, която ще му позволи да излее почти цялата долна част на EV в едно цяло, пробив, който ще ускори производството и ще намали разходите.

Разширяването на масовия пазар е от решаващо значение за постигане на целта на Tesla за увеличаване на доставките на превозни средства до 20 милиона до 2030 г., 10-кратно увеличение от сегашния капацитет. Но слабата икономика и високите лихвени проценти засегнаха търсенето на електрически превозни средства, което накара Tesla и други да намалят цените през последните месеци в опит да увеличат продажбите.

Автомобилният производител планира да удвои капацитета на германския завод до 1 милион автомобила годишно, но не е предоставил актуална информация за това колко коли произвежда там от март, когато каза, че е произвел 5000 автомобила за седмица – което се равнява на около 250 000 годишно.

Местните власти казаха през октомври, че са поискали от производителя на автомобили да предостави допълнителна информация за това как плановете му за разширяване ще се придържат към законите за опазване на околната среда и след това ще вземат решение дали да ги одобрят, без да предоставят времева рамка.

От Tesla също така са информирали работниците в петък, че целият персонал ще получи 4% увеличение на заплатите от ноември нататък, като в производството ще получават допълнителни 2500 евро на година от февруари 2024 г. – еквивалентно на 18% увеличение на заплатите за 1-1/2 години.

Германският синдикат IG Metall заяви през 2022 г., че заплатите на Tesla са с около 20% под тези, предлагани в колективните трудови договори на други производители на автомобили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"