fbpx

Тежки дни за Google и Apple в Европа

Тежък вторник за Apple и Google, след като компаниите загубиха битките си с антитръстовите регулатори на ЕС. Базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз потвърди разпореждането на регулаторете Apple да плати 13 милиарда евро  просрочени данъци на Ирландия. Google пък загуби битката си срещу глоба от 2,42 милиарда евро, наложена от антитръстовите регулатори на ЕС преди седем години, една от трите солидни глоби, наложени на компанията за различни антиконкурентни практики.

Относно Apple Ройтерс припомня, че Европейската комисия постанови решението си през 2016 г., заявявайки, че производителят на iPhone се е възползвал от две ирландски данъчни решения за повече от две десетилетия, които изкуствено са намалили данъчната тежест до 0,005% през 2014 г.

От Apple обявиха, че рекордната данъчна заповед на ЕС противоречи на реалността и здравия разум. Ирландия, чиито ниски данъчни ставки й помогнаха да привлече Big Tech да създаде европейската си централа, също оспори решението на ЕС.

Съдът на Европейския съюз обаче застана на страната на ръководителя на ЕС по антитръстовите правила Маргрете Вестагер.

Съдът дава окончателно решение по въпроса и потвърждава решението на Европейската комисия от 2016 г.: Ирландия предостави на Apple неправомерна помощ, която Ирландия трябва да възстанови“, изтъкват съдиите, цитирани от Ройтерс.

От Apple изразяват разочарованието си: „Европейската комисия се опитва да промени правилата със задна дата и да игнорира, че както се изисква от международното данъчно законодателство, нашите доходи вече са били облагани с данъци в САЩ“.

Колкото до Google, Европейската комисия глоби най-популярната интернет търсачка в света през 2017 г. за това, че използва собствената си услуга за сравняване на цените при пазаруване, за да спечели нечестно предимство пред по-малките европейски конкуренти.

По-долна инстанция одобри решението на органа за защита на конкуренцията на ЕС през 2021 г., което накара Google да обжалва пред Съда на Европейския съюз, който обаче отбелязва, че законодателството на ЕС не санкционира наличието на господстващо положение, а злоупотребата с него.

По-специално, поведението на предприятия с господстващо положение, което води до възпрепятстване на конкуренцията по отношение на заслугите и по този начин има вероятност да причини вреда на отделни предприятия и потребители, е забранено“, изтъкват съдиите.

Ройтерс припомня, че Google е натрупал 8,25 милиарда евро антитръстови глоби в ЕС през последното десетилетие. Той оспори две решения, включващи мобилната операционна система Android и рекламната услуга AdSense, и сега чака съдебните решения.

Той също така се бори с антитръстовите обвинения на ЕС, повдигнати миналата година, които биха могли да го принудят да продаде част от доходоносния си бизнес с рекламни технологии, след като регулаторите го обвиниха, че облагодетелства собствените си рекламни услуги.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"