fbpx

Тежки климатични предизвикателства пред норвежките производители на сьомга

Норвежките производители на сьомга са изправени пред предизвикателства от необичайно сурова зима и климатичния феномен Ел Ниньо, които са довели до рекордна смъртност на рибата, както и опасенията относно дългосрочните прогнози преди по-топло лято, отбелязва Ройтерс.

Ел Ниньо — климатичен модел, повишаващ температурите по цялата планета — последван от по-студени води и 20-годишен връх на нападенията от медузи, доведе до рекордните 16,7% смъртност на рибите досега тази година, съобщава Норвежкият ветеринарен институт, цитиран от агенцията.

Тази зима беше като почти перфектна буря за индустрията, когато става въпрос за предизвикателни условия на земеделие“, казва анализаторът на Carnegie Филип Скрейс.

Норвегия, най-големият производител на отглеждана атлантическа сьомга, която представлява 50% от световния пазар, се надява на „лечебно“ лято след тежката първа половина на годината. Но рекордно високите температури и по-топлите води увеличават заплахата от морски въшки за стопаните на сьомга.

Третирането на морски въшки с ваксини често стресира рибата, представлявайки заплаха за нейното благосъстояние и нейната устойчивост към други болести“, отбелязва анализаторът на DNB Александър Аукнер.

За да защитят рибата, компании като Leroy Seafood тестват специални подводни клетки дълбоко в морето, за да държат въшките настрана.

Фермерите също държат млада сьомга по-дълго в наземни съоръжения, за да я предпазят от суровите климатични условия, въпреки че това не е подобрило нивата на смъртност.

Някои съоръжения работят при твърде високи температури, което кара рибите да надраснат органите си и да умрат, когато влязат в морската вода, обясняват Кристиан Олсен Нордби и Кристофър Хаугланд от Arctic Securities.

Износът на сьомга съставлява около 2% от годишния БВП на Норвегия, като миналата година са изнесени 1,2 милиона тона сьомга, оценени на 11,2 милиарда долара, казва Норвежкият съвет за морски дарове.

За да защити репутацията на индустрията, Норвегия забрани износа на ранена риба, класифицирана като нискокачествена сьомга.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"