fbpx

TikTok оттегля от ЕС програмата си Lite Rewards

Европейската комисия съобщи, че TikTok е поел ангажимент за окончателно оттегляне на програмата TikTok Lite Rewards от ЕС. Действията са предприети в отговор на опасенията, изразени от Комисията в рамките на официалната процедура, открита срещу TikTok на 22 април, както и за гарантиране на спазването на Законодателния акт за цифровите услуги.

Платформата се ангажира:

  • за окончателно оттегляне на програмата TikTok Lite Rewards от ЕС;
  • да не се стартира друга програма, която би заобиколила оттеглянето.

TikTok Lite е нова отделна версия на приложението TikTok. След стартирането ѝ в Испания и Франция през април 2024 г. ЕК изрази загриженост относно програмата TikTok Lite Rewards, която позволява на потребителите да печелят точки, докато изпълняват определени „задачи“ на TikTok Lite, като например гледане на видеоклипове, харесване на съдържание, покани към приятели да се присъединят към TikTok и др.

Комисията изрази загриженост, че програмата TikTok Lite Rewards е стартирана без предварителна надлежна оценка на свързаните с нея рискове, по-специално във връзка с предизвикващия пристрастяване ефект на програмата Rewards, и без да се предприемат ефективни мерки за намаляване на риска. Програмата Rewards, която може да стимулира поведение, предизвикващо пристрастяване, може потенциално да има отрицателно въздействие върху физическото и психичното здраве на потребителите. Това е особено тревожно за малолетните и непълнолетните лица, които може да имат повишена чувствителност към тези характеристики.

С решението горепосочените ангажименти стават правно обвързващи, което означава, че всяко тяхно нарушение незабавно би представлявало нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги и следователно би могло да доведе до глоби. Комисията също така приключва официалната процедура, открита срещу TikTok на 22 април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"