fbpx

Топ петролните и газови компании сериозно изостават в прехода към нулеви емисии

Настоящите планове за преход към нисковъглеродни емисии на 10 от най-големите петролни и газови компании в Европа и Северна Америка не са достатъчно добри, за да оценят свързаните с това рискове, заявява водещата световна група за действие на инвеститорите в областта на климата, цитирана от Ройтерс.

Climate Action 100+ посочва, че компаниите, включително Exxon Mobil, Shell и Chevron, са били оценени, използвайки своята специфична за сектора рамка Net Zero Standard for Oil & Gas, от независимия център Transition Pathway Initiative (TPI). Другите компании, включени в анализа, са TotalEnergies, ConocoPhillips, BP, Occidental Petroleum, Eni, Repsol и Suncor Energy.

Всеки от тях е оценен с помощта на индикатори и подиндикатори в рамките на три широки теми – Разкриване на информация, където компаниите се поощряват за предоставяне на информация за своите дейности; Изравняване, което тества тяхната климатична амбиция; и Climate Solutions, които проследяват техните инвестиции в по-екологични дейности.

Целта на рамката Net Zero Standard for Oil & Gas (NZS) е да позволи да се оцени до каква степен оповестяванията и стратегиите на компаниите в сектора са в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Като цяло компаниите са изпълнили само 19% от всички показатели на NZS. Европейските компании се представят най-добре, водени от TotalEnergies, BP и Eni, като северноамериканските компании са по-слаби и по трите теми.

Докато няколко компании се стремят към нулеви нетни емисии до 2050 г., липсата на подробности относно планираното от тях използване на технология за улавяне на въглероден диоксид означава, че е трудно да се каже как ще стигнат дотам, отбелязват от CA100+.

По въпроса за производството на изкопаеми горива, което според Международната агенция по енергетика ще трябва да бъде овладяно, за да се постигнат световните цели за климата – ход, потвърден на преговорите за климата на COP28 в Дубай през ноември – малко фирми изглежда са съгласни.

Сред подиндикаторите за оповестяване нито една от компаниите не признава „необходимостта от значително намаляване на производството в цялата индустрия“. От 10-те само Repsol и TotalEnergies се ориентираха към дългосрочно производство на нефт, газ или тяхното комбинирано производство.

Нито една от компаниите не е предоставила желаните подробности за своите планове за капиталови разходи на зелено, се добавя в доклада.

Първата оценка на стандарта Net Zero за петрол и газ дава ясно послание: докато някои компании демонстрират похвални крачки към стабилна стратегия за климата, цялостният пейзаж на индустрията остава тревожно недостатъчно подготвен за прехода“, казва Джаред Шарп, ръководител на проекта за Net Zero Стандарти, TPI център.

Той изразява надеждите си, че анализът ще може да помогне за ангажираността на мениджърите с бордовете на компаниите, тъй като сезонът на годишните общи събрания набира скорост през следващите седмици, каза Шарп.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"