fbpx

Тръмпономикс: една програма за дестабилизиране на световната икономика

US President Trump , Доналд Тръмп

Наред с протекционизма, данъчната конкуренция и насърчаването на въглеводородите, икономическата програма на кандидата Тръмп, която той подробно разкрива в интервю за Businessweek, дава заявка за голяма нестабилност в световен мащаб, коментира Кристиян Шаваньо за alternatives-economiques.fr…

Не бяхме много наясно какви ще бъдат стълбовете на икономическата политика на Доналд Тръмп, ако той се върне на власт. Дълго интервю, публикувано от Bloomerg Businessweek, ни позволява да добием първа представа и… да започнем да сънуваме кошмари, тъй като решенията, предложени от бившия президент на САЩ, могат да разтърсят световната икономика.

Първи стълб, съвсем очаквано, е протекционизмът. Тръмп обявява мита в размер от 60 до 100% върху китайските продукти и 10% върху целия американски внос, включително и този, идващ от Канада, Мексико и Европейския съюз. Това е напълно достатъчно за засилване на международното търговско напрежение.

Кой е неговият модел? Това е бившият американски конгресмен и президент Уилям Маккинли (1843-1901). Той прокара първия протекционистки закон през 1890 г., обхващащ 1500 продукта. И по време на президентската кампания през 1896 г., която спечели, се самопровъзгласи за „ Tariff Man“ (Човекът на митата)!

Маккинли преследваше две цели: да защити американската индустрия и да събере приходи в хазната, за да намали вътрешните данъци. Тръмп се обявява за пряк негов наследник и често го цитира.

В един момент той дори спомена възможността за замяна на вътрешните данъци с приходите от митата, но това е невъзможно: данъкът върху доходите и данъкът върху печалбата носят около 2000 милиарда долара, а ако се приложи сценарият мита 10%/60%, то той ще донесе едва 225 милиарда. Това е далеч от поставената цел.

Нов тласък на данъчната конкуренция

Вторият му стълб се състои в продължаване на данъчните облекчения в полза на богатите и бизнеса, чието начало той постави по време на първия си мандат и чийто срок изтича през 2025 г. Но той не иска да спре дотук. В интервюто си Доналд Тръмп заявява, че възнамерява да продължи намаляването на данъка върху печалбите, който в момента е 21%, до 20%, а по-късно – и до 15%.

Промените в корпоративните данъци не оказват икономически значим или статистически съществен ефект върху растежа. Това просто позволява на богатите да стават още по-богати и поддържа данъчната конкуренция между щатите. Въпреки това не всички поддръжници на Тръмп са съгласни с тези данъчни облекчения, защото някои от тях не носят големия бизнес в сърцата си.

В това отношение подходът на Тръмп към компаниите на високите технологии е двусмислен. От една страна, той заклеймява тяхната прекомерна власт, а от друга – не иска да ги притиска прекалено много, от страх, че китайските технологични компании ще наложат своето надмощие. Във всеки случай напрегнатите му отношения с Джеф Безос от Amazon и Марк Зукърбърг от Meta ще засилят позициите на „консерваторите“ в Републиканската партия, т.е. поддръжниците на Лина Хан, активната председателка на Федералната търговска комисия, американският регулационен орган, натоварен със защитата на потребителите. Нейната дейност е насочена особено силно срещу монополното положение на компаниите от GAFAM. Лина Кан беше назначена на поста от Джо Байдън, но е много високо ценена от сенатор Джей Ди Ванс, кандидатът на Тръмп за вицепрезидент.

Ванс се обяви в подкрепа на идеите на демократите относно регулацията в банковия и железопътния сектор. Но Доналд Тръмп заяви от своя страна, че би приветствал назначаването за министър на финансите на Джейми Даймън, собственик на могъщата JP Morgan, привърженик на слабата банкова регулация.

Във всеки случай той възнамерява да насърчава криптовалутите, които „трябва да бъдат произвеждани в Съединените щати“! Защото „ако ние не го направим, Китай или някоя друга държава ще го направи“. Остава да видим ддали Съединените щати ще се покрият с ферми за копаене на биткойни или други криптоактиви в значителни количества. Така или иначе, това му осигурява финансиране от този сектор за предизборната му кампания…

Да живее свободният петрол

Кандидатът за президент на републиканците има и идеята, с оглед на нарастването на покупателната способност на американците, да се увеличат сондажите за нефт и газ в Съединените щати. С това той оправдава антиекологичната си политика, която е в противоречие със световните практики. С Тръмп се завръща замърсяващата Америка.

Вероятно той няма да пипне съществено IRA (Закона за намаляване на инфлацията) на Джо Байдън, защото много американци работят благодарение на политиката на президента демократ за субсидии в полза на зелените енергии. Въпреки това, компаниите за производство на въглеводороди ще разполагат с карт-бланш.

Друг стълб, който се родее с Френския Национален сбор, е преследването на чужденци, държани отговорни за намаляването на заплатите и загубата на работни места, най-вече за сметка на чернокожото американско население, към което е обърната предизборната му кампания. Американските статистически данни обаче показват положителната роля на чужденците за икономиката на страната.

Доналд Тръмп се обявява за необуздан интервенционизъм в икономиката. Твърдеше го и през първия си мандат, с тази разлика, че сега вече познава тайните на властта и може да ги използва в максимална степен, изразяват безпокойството си журналистите от Businessweek.

Той вече посочи, че ще замени Джеръм Пауъл начело на Фед в края на мандата му, който изтича в началото на 2026 г. (той ще остане като един от гуверньорите до началото на 2028 г.). Няма съмнение, че всички негови назначения ще бъдат на хора, яростни поддръжници на виждане му за света.

Следователно, на икономическо ниво победата на Доналд Тръмп на изборите би поставило световната икономика под напрежение: търговско, миграционно, финансово с бързото нарастване на публичния дълг, екологично чрез стимулиране на производството на въглеводороди, фискално чрез възстановяване на данъчната конкуренция, насочена към намаляване на данъците. Добре дошли в един нестабилен свят на икономическа конфронтация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"