fbpx

Транзитният капацитет на Азербайджан – алтернатива на Суецкия канал

Транзитните възможности на Азербайджан, могат да направят от територията му алтернатива на Суецкия канал.

Това е заявил управляващият директор на Транзитния офис на Организацията за автомобилни пътища и превози на Иран – Джавад Хедаяти, цитиран от Blacksea-caspia.

По думите му, Иран може да използва територията на Азербайджан за излаз към Русия, страните от Кавказкия регион и към Черноморския регион.

Освен това, маршрутът на който са разположени Иран и Азербайджан, може да свързва страните от Източна Азия, Китай, Южна Корея и Индия, които имат стокооборот с държавите от Европа в размер на няколко трилиона долара“, коментира Хедаяти, като добавя, че Иран и Азербайджан трябва максимално да се възползват от тази уникална възможност.

Затова е изключително важно да се активизира маршрутът между Иран и Азербайджан, като дейността по него се поддържа постоянно. Цифровизацията на документите, на разрешителните бланки, намаляването на времето на престоя на камионите на границата, координацията на контрола – това са стъпките, които трябва да бъдат предприети в та-зи посока, защото този маршрут е идеален“, изтъква още Джавад Хедаяти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"