fbpx

Трети пореден месец спад в предлагането на работа

Броят на обявите за работа през септември остава непроменен спрямо този през предходния август, като отново се наблюдават малко над 44 000 предложения в страната. На годишна база има 2% спад или 900 предложения по-малко, сочат данните от месечния анализ на JobTiger. Това е трети пореден месец, в който се отчита лек спад на обявите спрямо 2023г.

Както и през август, в повечето сектори през септември се наблюдава ръст или запазване на нивото на обявите. Динамиката е по-скоро балансираща т.е. секторите, в които е отчетен спад през предходния месец, сега се отбелязва ръст и обратно.

Продължава спадът (2% на месечна и 7% на годишна база) на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. Броят на обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа през септември е около 3270 и представлява 8% от общия брой обяви за работа.

Сред секторите с отчетени по-малко обяви за работа спрямо предходния месец август са „Маркетинг и реклама“ (50 предложения по-малко, 4% спад), „ИТ“ (70 предложения по-малко, 2% спад) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (510 предложения по-малко, 8% спад).

На годишна база отново търсенето на ИТ специалисти има най-голям спад (19%).

Най-голям е месечният ръст в секторите „Търговия и продажби“ (450 предложения повече, 4% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (300 предложения повече, 6% ръст) и Здравеопазване и фармация“ (200 предложения повече, 9% ръст). След тях са секторите „Производство“ (190 предложения повече, 3% ръст), „Счетоводство, одит, финанси“ (120 предложения повече, 6% ръст) и „Логистика и транспорт“ (40 предложения повече, 1% ръст).

На годишна база най-висок е ръстът в търсенето на работан сила в сектора „Здравеопазване и фармация“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"