fbpx

Цената на газа у нас пада под европейските индекси

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Очакваната цена на природния газ за септември и с близо 10 лв. по-ниска от референтния индекс TTF и осигурява конкурентно предимство за българските потребители. Това изтъква председатебят на КЕВР по време на открито заседание Комисията, на което обсъди доклад по внесеното на 12 август заявление на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за месец  септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. септември да бъде 59.54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при 60,75 лв./MWh .

Става ясно, че част от клиентите-крайни снабдители са заявили повишение на доставяните количества за септември, предвид по-ниската цена на „Булгаргаз“, спрямо тази на индекса TTF. Допълнителните количества ще бъдат осигурени с по-голям от планирания добив от газовото хранилище в Чирен. Подчертано е, че независимо от очакваното незначително повишение, регулираната цена за септември ще запази своята конкурентоспособност.

„Представителите на българския бизнес е важно да знаят, че са предприети необходимите действия за защита на интересите на потребителите у нас. В сравнение с нарасналия дневен индекс TTF, достигнал днес 38,8 евро/MWh, заявената цена от 59.54 лв./MWh е с около 10 лв. по-ниска“, заявява председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. По думите му цената за септември се формира от два източника, които не са свързани с индекса TTF – единият е азербайджанският газ, който е с фиксирани ежемесечни количества и покрива 78,68 % от потреблението, а другият е от добив от газохранилището в Чирен.

Заради увеличението на заявките на част от потребителите на „Булгаргаз“, допълнителните количества ще бъдат осигурени от газохранилището в Чирен и това води до слабо повишение на цената, но тя остава конкурентна. Данните показват, че към момента нагнетените количества газ в Чирен са 86% от капацитета на хранилището, при близо 92% в страните от ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"