fbpx

Цената на петрола спадна близо до годишното си дъно

Петролът отслабна в сряда, падайки близо до най-ниското ниво за тази година, притиснат от загрижеността за рецесията и отслабването на страховете, че наложеният таван на цените на руския петрол би ограничил значително предлагането, съобщава Ройтерс.

Предупрежденията на големите банки в САЩ за вероятна рецесия през следващата година натежаха и подкрепиха щатския долар. По-силният долар прави петрола по-скъп за притежателите на други валути и има тенденция да намалява апетита за рискови активи.

Суровият петрол Brent падна с 55 цента, или 0,7%, до 78,80 долара за барел, след като във вторник той достигна 78,70 долара, най-ниското ниво от 4 януари. Американският суров петрол поевтиня с 38 цента или 0,5% до 73,87 долара.

Нивата на Brent под 80 долара се случват едва за втори път през настоящата година, на фона и на историческия връх от 147 долара през март, след като Русия нахлу в Украйна.

Все още има много несигурност на пазарите“, казва Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент на Rystad Energy, добавяйки, че производството на суров петрол в Русия може да не спадне толкова, колкото се очакваше по-рано.

Намаляват страховете, че таванът на цените на руския суров петрол може да предизвика шок в предлагането. Русия обмисля опции, включително забрана на продажбите на петрол на някои страни, за да се противопостави на тавана, наложен от западните сили, съобщава всекидневникът Ведомости, цитиран от Ройтерс.

Премията за геополитически риск почти изчезна, но опасенията за инфлацията не са“, изтъква петролният брокер PVM. „Ясно е, че инвеститорите не се притесняват ни най-малко от потенциален недостиг на доставки, който може да е резултат от тавана на цените и забраната на ЕС за продажби на руски петрол.“

В същото време известна подкрепа за цените дойде от надеждите за възстановяване на търсенето в Китай.

Пекин обяви най-мащабните промени в своя анти-COVID режим от началото на пандемията, разхлабвайки ограниченията, които намалиха разпространението на вируса, но попречиха на втората по големина икономика в света и предизвикаха протести.

Подкрепа на цените оказа и докладът от вторник на индустриалната група Американския петролен институт, според който запасите от суров петрол са паднали с около 6,4 милиона барела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"