fbpx

Цените на бензина в Русия с рекордно за годината поскъпване

Борсовите цени на бензина в Русия през изминалата седмица са достигнали локални върхове за текущата година след почти непрекъснат ръст през последния месец. Участниците на пазара продължават да отдават тази тенденция на опасенията от недостиг на гориво поради удължаването на разрешението за износ на бензин, съобщава Интерфакс.

По данни на Санкт Петербургската международна стокова и суровинна борса (СПИМЕКС) след резултатите от изминалата седмица цената на бензин 92 се е повишила с 5,7%, до 56 101 рубли/т, 95 – със 7,5%, до 65 229 рубли/т. Данните се основават на националния индекс, който отразява среднопретеглените цени на петролните продукти във всички големи руски рафинерии.

Почти непрекъснатото поскъпване на бензина продължава от началото на юни. През този период цените на AI-92 скочиха с 22,8%, на AI-95 – с 31,3%.

Въпреки това участниците на пазара чакат ситуацията да се промени през юли, надявайки се на увеличаване на обработката и увеличаване на обема на борсовите продажби. Източник от индустрията е заявил пред Интерфакс, че през последните дни на юни повечето вертикално интегрирани петролни компании (VIOC) са променили плановете си за капацитет на рафинериите за следващия месец, като значително са увеличили обемите.

Министерството на енергетиката на Руската федерация е съобщило в петък, че ситуацията с доставките на гориво за всички райони в Русия е стабилна: „Настоящият обем на производство на автомобилен бензин и дизелово гориво е достатъчен, за да задоволи напълно търсенето през високия сезон, няма да има нужда от намаляване на натрупаните преди това резерви от моторно гориво“.

От ведомството подчертават, че очакват увеличение на производството на бензин през третото десетдневие на юли с 15-20 хиляди тона поради възобновяването на работата на две рафинерии, разположени в южната и централната част на Русия, които завършват планираните си ремонти.

Агенцията цитира съобщение на руското правителство от 1 март 2024 г., с което се въвежда временна забрана върху износа на бензин за период от шест месеца – до 31 август. На 20 май обаче ембаргото върху износа на бензин от Русия е спряно поради риск от презапасяване на вътрешния пазар. Първо правителството разреши износа на бензин до 30 юни, след което удължи това решение до 31 юли. Според постановлението на кабинета само производителите на горива могат да изнасят бензин, а на непроизводителите им е забранено да изнасят бензин в чужбина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"