fbpx

Цените на петрола продължават да спадат

Цените на петрола се понижиха в сряда, тъй като страховете от прекъсване на доставките поради конфликта в Близкия изток намаляха ден, след като най-големият производител от ОПЕК Саудитска Арабия обеща да помогне за стабилизирането на пазара, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent падна със 78 цента, или 0,89%, до 86,87 долара за барел до 12:25 GMT. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 84 цента, или 0,98%, до 85,13 долара.

Припомняме, Brent и WTI скочиха с повече от $3,50 в понеделник поради опасенията, че сблъсъците между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас могат да ескалират в по-широк конфликт.

Цените започнаха леко да се понижават във вторник, след като Саудитска Арабия заяви, че работи с регионални и международни партньори, за да предотврати ескалация, и потвърди, че подкрепя усилията за стабилизиране на петролните пазари. Цените продължиха да падат и днес.

Както WTI, така и Brent отстъпиха вчера, тъй като опасенията за внезапно и неочаквано прекъсване на доставките са предолени засега“, посочва анализаторът на PVM Тамас Варга.

Търговската къща Mercuria предвижда цените на петрола да достигнат 100 долара за барел, ако ситуацията в Близкия изток ескалира още повече, заяви в сряда заместник главният изпълнителен директор Магид Шенуда.

На среща в Москва обаче между Русия и Саудитска Арабия руският президент Владимир Путин е заявил, че координацията на ОПЕК+ ще продължи „за предвидимостта на петролния пазар“. Путин също призова компаниите да дадат приоритет на руския вътрешен пазар. Забраната на страната за износ на бензин и някои части от дизел беше отменена миналата седмица, тъй като износът на дизел, който пристига в пристанищата по тръбопровод, беше разрешен.

На други места инвеститорите ще очакват публикуването на протокола от септемврийското заседание на Федералния резерв, в търсене на знаци относно бъдещи решения за лихвените проценти.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посочи днес, че все още очаква икономиката на САЩ да преживее меко кацане, въпреки „допълнителните опасения“, породени от ситуацията в Израел.

В Европа германското правителство потвърди, че очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година поради постоянно високата инфлация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"