fbpx

Цените на петрола продължават резкия си спад

Цените на петрола паднаха с повече от $1 във вторник, увеличавайки загубите от четиримесечното дъно през предходната сесия, тъй като инвеститорите са разтревожени за евентуално нарастване на предлагането по-късно през годината на фона на признаци за отслабване на търсенето в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent спадат с $1,14 цента, или 1,5%, до $77,22 за барел в 08:25 GMT. Brent в понеделник затвори под $80 за първи път от 7 февруари, след спад с повече от 3%.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate се понижават с $1,23 цента, или 1,7%, до $72,99 за барел.

Страните от ОПЕК+, включваща и Русия, в неделя се съгласиха да удължат повечето от своите съкращения на добива на петрол до 2025 г., но оставиха възможност за постепенна отмяна от октомври на доброволните съкращения от осем членове.

Реакцията на пазара е депресираща за всеки, който произвежда петрол и носи голяма радост на потребителите“, коментира пред Ройтерс Тамас Варга от петролния брокер PVM.

Производствената активност в САЩ се забавя за втори пореден месец през май, към което се прибавя и неочакваният спад през април на строителството – две дейности, от които биха могли да доведат до по-слабо търсене на петрол и горива.

Според експерти, цитирани от агенцията, нови данни за икономическа слабост могат да доведат до понижаване на цените на петрола, потенциално проправяйки пътя за повторно тестване на долния край на месечния му диапазон на ниво от $72.

Признаците за отслабване на растежа на търсенето натежават върху цените на петрола през последните месеци, като на фокус са данните за потреблението на гориво в САЩ. Средната цена на бензина в Съединените щати се понижи с 5,8 цента за галон до 3,50 долара за галон в понеделник, според данни на GasBuddy.

Очаква се утре, сряда, правителството на САЩ да публикува данни за инвентара и доставените продукти. Доставеният продукт, считан за заместител на търсенето, ще покаже колко бензин е бил изразходван около уикенда на Деня на паметта, началото на сезона на активно шофиране в САЩ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"