fbpx

Цените на захарта все още незасегнати от войната в Украйна

Добра новина за потребителите. На този етап войната в Украйна не предизвиква покачване на цените на захарта. Но в средносрочен план последиците от нея върху сектора могат да бъдат значителни, преди всичко поради повишаването на цените на торовете, пише RFI.

Световният пазар на захарта проявява от месеци стабилност и войната в Украйна все още не дава отражение върху него. Украинското производство е пренебрежимо малко и не оказва влияние върху пазара. Русия, от своя страна, се самозадоволява и не би следвало да бъде засегната от затрудненията в международната търговия.

Реколтата от захарна тръстика в Бразилия, чието прибиране започна миналата седмица, е доста обещаваща: 550 млн. т според очакванията, срещу 525 млн. т през миналата година. Дори, като се имат предвид цените на претрола, ако повече от половината бразилска захарна тръстика бъде използвана за производство на етанол, страната би трябвало да произведе повече захар, отколкото през 2021 година.

Цената на торовете започва да се отразява

Сами по себе си тези фактори обясяват защо цената не се покачва. Тя се задържа на едно достатъчно високо равнище между 18 и 20 цента за либра (395-438 €/т) и осигурява добра възвръщаемост на производителите.

Скокът на цените на енергията и торовете, ускорен от руското нахлуване в Украйна, може да засегне пазара и да се отрази тежко на отрасъла. Настоящата кампания е осигурена, но около следващата витае неизвестността. Бразилските производители, които зависят на 25% от руските торове, ще трябва да намерят алтернатива за доставка и да плащат по-скъпо.

Цената на енергията е препятствие за производителите на цвекло

Същото се отнася и за еврпейските производители на захарно цвекло, които вече похарчиха с 15% повече за торове. „За момента не можем да се справим без тях“, обяснява Тимоте Масон, генерален секретар на Световната асоциация на производителите на захрано цвекло и тръстика. Той пледира за намаляване на митническите тарифи, които ЕС налага върху вноса на торове.

Проидводителите на захар обаче очакват тежки времена. Като се има предвид повишаването на цената на елекроенергията, те смятат, че разходите им за преработване на цвеклото ще нарастнат с 40%. За сметка на това производителите на захарна тръстика няма да бъдат засегнати от енергийния шок, защото те произвеждат свое собствено гориво – багаса, остатъчен продукт от захарната тръстика. Това им дава възможност да реализират допълнителна печалба и да бъдат по-конкурентноспособни от производителите на захарно цвекло.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"