fbpx

Нервната система на икономиката и защо е важно пазарите да са свободни

Foundation for Еconomic Еducation  (FЕЕ) публикува откъс от виртуална презентация на настоящия аржентински премиер Хавиер Милей. Тя е направена на 6 май 2021 година пред 9750 студенти на фондацията…

Институциите на капитализма могат да бъдат сведени до пет ключови принципа.

  • Първата институция е това, което познаваме като частна собственост.
  • Втората е свободните пазари, което означава пазари без намеса на държавата.
  • Следващата е конкуренцията, но не и неокласическата концепция за перфектната конкуренция. По-близо е до идеята на Адам Смит за конкуренция, включваща свободен вход и изход. Тази концепция беше допълнително усъвършенствана в последно време от Уилям Баумол и теорията за конкурентните пазари, която се занимава с пазарните операции.
  • И накрая, има две институции, свързани с логиката на пазара: разделението на труда, което насърчава специализацията, и социалното сътрудничество.

Хората са естествено различни и колкото по-голям е пазарът, толкова повече насърчава разделението на труда. Това разделение на труда насърчава социалното сътрудничество. Както Бастиа казва: „Когато стоките не пресичат границите, армиите ще го направят“. С други думи, обществата, които се занимават с търговия, са склонни да имат повече мир.

По същество какво е пазар? Пазарът е процес на социално сътрудничество, при който се обменят права на собственост. Тук влизат в действие определението за права на собственост и свободни, нерегулирани пазари.

Ценовата система в икономиката е аналогична на нервната система в човешкото тяло. Сега става изключително важно пазарите да са свободни. Защо? Защото когато пазарите не са свободни и държавата се намеси, ценовият сигнал започва да се замъглява. Когато ценовият сигнал стане замъглен, сигналът, който преминава през системата, е неясен. Когато е неясно, няма координация, няма настройка.

Освен това много пъти, когато се правят опити да се регулират тези неща, резултатът се оказва по-лош от първоначалната ситуация – така нареченият пазарен провал, за което не съм съгласен. Някои обаче, в своята арогантност и неразбиране как работи пазарът, го обвиняват, че не функционира. И когато се опитват да го коригират, намесата на държавата често влошава ситуацията.

И така, какъв е смисълът? Въпросът е, че колкото по-голяма е намесата на държавата, толкова по-зле функционира ценовата система. Това е решаващ елемент. Защо е толкова важно? Защото обяснява защо социализмът не работи. В реалния социализъм, в комунизма няма частна собственост.

Така че, без частна собственост, борсите губят смисъла си. Няма концепция за цена. Следователно няма ценови сигнал, който да ръководи разпределението на ресурсите. Следователно социализмът се проваля точно защото не може да извършва икономически изчисления и не може да прави това, защото не зачита правата на собственост.

Друг важен аспект от функционирането на ценовата система е ролята на печалбата.

Печалбите са изключително важни. Да предположим, че имаме икономика, която произвежда стоки A и B. По някаква причина хората решават да консумират по-малко от B и повече от A. В този сценарий на пазара ще има прекомерно търсене, което ще доведе до повишаване на цената на A и спадане цената на B. Когато това се случи, ресурсите ще се преразпределят от производството на B към A.

Виждали сме това и преди – как различни правителства по света се месят в пазарите на ваксини и тестове. Защо? Защото те подправяха ценовия сигнал. Вместо да помогнат за намаляване на недостига, те го изостряха. Нещо повече, в много случаи тези дейности бяха монополизирани от правителството, което, както вече видяхме, прави всичко лошо, защото харчи парите на едни хора за други, което води до неизбежна неефективност.

Помислете за законите за контрол на наемите. Това е правено няколко пъти на много места. Когато се опитате да контролирате цените на наемите, какво ще се случи? Много е просто.

От една страна, собствениците на имоти ще изтеглят имотите си от пазара, което ще окаже натиск върху наемните цени, а в някои случаи ще доведе и до черен пазар.

Но това не свършва дотук. Ако регулаторът е ефективен в преследването на собствениците на имоти, какво ще се случи? Как ще се приспособят? Те ще се коригират, като влошат качеството на имотите. Така че качеството на имотите ще намалее.

Така предлагането на имоти под наем ще се влоши. Освен това, тъй като регулираната цена е под равновесната, ще имате ситуация, при която повече хора от нормалното търсят наеми. Това ще доведе до сериозен недостиг и ще създаде огромен проблем.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"