fbpx

Туризмът в ЕС трудно се съвзема от шока на ковид мерките

Данните за ЕС от последните две години показват зашеметяващо въздействие на мерките, свързани с COVID-19, върху международния и вътрешния туризъм, като местният туризъм се съпротивлява малко по-добре на въздействието на пандемичните мерки, показва изследване на Евростат.

Първият локдаун през пролетта на 2020 г. поставя туризма почти на нула. Частичното възстановяване на броя на пристигащи в местата за настаняване през лятото на 2020 г. се дължи на вътрешното търсене, като много хора решават да почиват в родните си страни.

В сравнение с юли и август 2019 г. вътрешните патувания на туристи в ЕС са намалели с 9% през юли и август 2020 г., докато спадът при чуждите туристи е значително по-голям – 65%. През същия период хотелите и други места за настаняване са най-засегнатата категория настаняване (-39%), следвана от ваканционни и други места за настаняване за кратък престой (-31%). Най-малко влияние от пандемията са усетили къмпингите, парковете за отдих за автомобили и парковете за каравани (-13%).

Комбинираните данни за юли и август за 2021 г. показват 55% увеличение на международните пътувания и 15% за вътрешните в сравнение с тези за 2020 г. По отношение на настаняването, най-голямото увеличение е за хотели (+29%) и ваканционни и други краткосрочно настаняване (+25%).

В сравнение с 2019 г., комбинираните данни за юли и август за 2021 г. са намалели с 45% за международните туристи, но са се увеличили с 4% за вътрешните пътувания. Най-големият спад все още е при хотели и подобни места за настаняване (-22%) и ваканционни и други места за краткосрочен престой (-13%).

Комбинираните данни за първото тримесечие на 2022 г. показват значителни увеличения в сравнение със същото тримесечие на 2021 г.: вътрешните настанявания са се увеличили повече от два пъти, а международните – шест пъти.

Колкото и добри да са тези резултати, показателите все още са под нивата, регистрирани преди това. В сравнение с предпандемната 2019 г., вътрешният туризъм е намалял с 21%, а международният с 42%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"