fbpx

„Турски поток“ спасителен за Унгария и други страни при спиране транзита на руски газ през Украйна

Газопроводът „Турски поток“ може да помогне на европейските страни в енергийните доставки, ако Украйна откаже да удължи договора за транзит на газ от Руската федерация. Това заявява унгарският външен министър Петер Сиярто в кулоарите на Международния газов форум в Санкт Петербург (SPIGF), съобщава ТАСС.

Преди няколко години изградихме алтернативен маршрут: газът минава през „Турски поток“ от Русия до Турция и след това до Унгария <…> Този алтернативен маршрут може да помогне не само на Унгария, но и на други страни в Централна Европа, ако тези страни са изправени пред сериозна ситуация по отношение на провала на транзита през Украйна“, заявява още Сиярто. Припомняме, ключов участък от Турски поток е продължението му през българска територия до Сърбия, като целият капацитет на тръбата е резервиран от „Газпром“.

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи преди време, че Киев няма да поднови споразумението с Газпром за транзит на руски газ, което изтича през декември тази година. В същото време той заяви, че след изтичането на договора Украйна, заедно с ЕС, ще вземе решение за транзита на руски газ през нейна територия за Европа. По-рано експерти, интервюирани от ТАСС, също отбелязаха, че удължаването на споразумението за транзит е малко вероятно предвид политическата ситуация, но страните от ЕС все пак ще могат да продължат да купуват газ от Руската федерация чрез търгове с резервиране на капацитет и преместване на точката за доставка на газ. Преди два дена и украинският премиер Денис Шмигал заяви по време на срещата със словашкия си колега Роберт Фицо, че Украйна няма да продължи транзита на руски газ след изтичането на договора в края на тази година.

Унгария все още получава повече от половината от потреблението на газ от Русия. През октомври 2022 г. е постигнато споразумение между унгарската MVM и Газпром за увеличаване на доставките по южния маршрут през Турция и транспортирането на газ през Украйна започна да намалява. През 2022 г. през „Турски поток“ и продължението му през България и Сърбия за Унгария са доставени 4,8 млрд. куб. м. газ. Както съобщава Сиярто, през 2023 г. тази цифра ще се увеличи до 5,6 милиарда кубически метра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"