fbpx

Турция иска членство в БРИКС

Турските власти са подали заявление за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца. Това съобщава ТАСС, подовавайки се на информация на Bloomberg.

По този начин, според агенцията, Турция се стреми да засили влиянието си в света и да разшири връзките с развиващите се страни. Освен това интересът към БРИКС възниква поради липсата на напредък по присъединяването към Европейския съюз и на фона на разногласия със съюзниците от НАТО.

Според Bloomberg президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган смята, че Западът губи позицията си на геополитически център и е заинтересован от развитие на отношенията с различни играчи в многополюсния свят. Агенцията смята, че въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе на 22-24 октомври в Казан.

БРИКС е основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъединява през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия стават също пълноправни членове на групата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"