fbpx

Турция в търсене на инвестиции: Ердоган на обиколка в страните от Залива

Реджеп Ердоган предприе двудневна обиколка в региона на Персийския залив. Турският президент започва със Саудитска Арабия. Следват Катар и Обединените арабски емирства. Пътуване, чиято цел турският държавен глава не крие – да привлече инвестиции в страната си. С крехка икономика, измъчвана от галопираща инфлация, Турция разчита на петродоларите на богатите монархии, за да се изправи отново на крака, отбелязва публикация на RFI.

Турският президент прави обиколката си, не само за да търси инвестиции, но и за да „благодари“ на партньорите си от Персийския залив, според израза, който самият той използва на 26 май, два дни преди преизбирането си. Ердоган заяви, че иска да изрази своята „благодарност“ към „някои страни от Персийския залив“, които са „налели пари в нашата система“.

В момент, когато Турската централна банка разхищаваше своите валутни резерви, за да предотврати срива на валутата, монархиите от Персийския залив наляха милиарди долари в турската икономика. Това стана най-вече под формата на заеми и суап-споразумения, т.е. обмен на валути между централните банки. Опасността сривът на турската лира да компрометира шансовете на Реджеп Ердоган за победа беше реална.

Това не предотврати излизането на червено на резервите на централната банка за първи път от 20 години, но „облекчи“ икономиката, по думите на Ердоган.

Връщане към една „рационална“ политика, според правителството

Сега, преизбран за пет години, президентът отново се обръща към страните от Персийския залив за възстановяване на икономиката и мисли мащабно: първоначално той се надява в резултат на тази визита да получи обещания за поне 10 милиарда долара преки инвестиции, а след това и 30 милиарда в дългосрочен план, особено в сектори като енергетика, инфраструктура и отбранителна промишленост.

След преизбирането си Реджеп Тайип Ердоган се опитва да върне доверието на чуждестранните инвеститори в турската икономика. Неговият нов финансов министър Мехмет Шимшек и новият управител на централната банка Хафизе Гайе Еркан намекнаха за връщане към „рационалната“ политика. Освен това самият Ердоган разреши на Централната банка да повиши през миналия месец лихвените проценти за първи път от повече от две години.

Турция се нуждае от тези пари, за да се възстанови. След като надмина 85% през октомври, инфлацията отбеляза съществен спад благодарение на радикалната промяна в лихвената политика, но все още надхвърля 38%. Валутните резерви на Турската централна банка са на най-ниското си равнище. И прогнозата на Световната банка за ръст от 3,2% през тази година не трябва да се компрометира.

Но страните от Залива няма да са достатъчни. Слабостта на турската икономика отчасти се дължи на бягството на капитали през последните години на западните страни и, най-вече, на страните от Европейския съюз. За да ги привлече отново, Реджеп Ердоган не само преразгледа икономическата си политика, но също така заема по-примирителна позиция спрямо западните страни, което ясно се видя миналата седмица на срещата на върха на НАТО.

Затопляне на отношенията Турция-Залива след години на напражение

Тази обиколка също така е символ на дипломатическия завой на турския президент към по-малко конфронтационна, по-малко идеологизирана външна политика, каквато той направи през последните години, по чисто прагматични причини – икономически.

Ако отношенията с Катар винаги са били добри, те стигнаха точката на замръзването със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства до 2021 г. След години на напрежение, свързано с „Арабската пролет“ и кризата между тези страни и Катар, Ердоган прекъсна връзките си със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в отговор на убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Емирствата бяха публично обвинени в подкрепа на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

През последните години турският президент и лидерите на тези държави увеличиха рязмяната на отличия. Това е голямо удовлетворение за повече от 200 мъже и жени от деловия свят, които придружават президента в обиколката му из страните от Персийския залив.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"