fbpx

Творчески работилници по съвременен дизайн със стари техники в ателие „Подкрепа“

Поредният  Майсторски клас със студенти от ЮЗУ “ Неофит Рилски“ Благоевград  в ателие „Подкрепа“, беше посветен на  създаване на  накити  и изделия  за декорация от автентични гайтани  (предоставени ни от гайтанджийницата  в Етър-а),   на накити и аксесоари от кожа,  на глинени  предмети за декорация по техниките фуршове, платки, сграфито керамика и източване на грънчарско колело.

Обучението,  както е хилядолетната традиция  бе – учене чрез работа. Демонстрация от майсторите, , работа в група и индивидуално- ръце в ръце с майсторите  Светла Димитрова, Доля Андреева, Веселин Андреев, Ягодинка Лазарова и Ментора на студентската група Мария Онтева, преподавател по специалност моден дизайн в ЮЗУ, въвеждаха любознателните млади хора в тънкостите на занаятчийското изкуство. Под вещото им ръководство ,студентите създадоха съвременни дизайнерски изделия със стари техники от гайтани, кожи, глина…

И този път, заедно с каките се включиха любознателни „сръчковци“.

Майсторският клас, както всяка година,  се проведе в края на месец май, в рамките на празничните събития по повод 24 май. Творческите работилници се организират с подкрепата на НФК по програма „Любителско изкуство’22“, в рамките на проект „Художествени занаятчийски работилници – поле за изява на любознателни сръчковци“.

За организаторите:

Сдружение „Подкрепа за дебют“ е организация от ентусиасти доброволци, които подкрепят и поощряват първите публични изяви на млади творци в областта на художествените занаяти, дизайна  и на приложните изкуства. Сдружението организира периодично конкурси, работилници, изложби, ревюта – съпътствани от медийни промоции.

„Подкрепа за дебют“ организира успешно  четири проекта, финансирани по програмата “Младежта в действие”:

„Лицата на Европа в модата и дизайна“ през 2009 година;

„Етно щафета – научи, съхрани и предай“ – майсторски работилници за учене чрез работа в София, Локорско и Етъра през 2010 г.;

„Художествените занаяти – поле за изява на млади таланти“ в София, Локорско и двудневен уъркшоп в Чипровци през 2011 година;

„Младежки занаятчийски работилници – първи умения по предприемачество“ в София и в Локорско. Двудневен уъркшоп и Кръгла маса в Орешака през 2013 година.

Сдружението осъществи успешно и три проекта, финансирани от Столична програма „Култура“: „Традициите срещат бъдещето през 2019 година“;

„Традициите срещат бъдещето, част втора, епизод втори, 2020 година“;

„Творчески работилници Подкрепа. Бъдеще на Миналото, 2021 година“.

Проектите имат за цел да запознават и обучат млади хора, предимно студенти по приложни изкуства с български традиционни занаяти – везане, художествено плетиво, грънчарство, тъкачество, боядисване с естествени багрилни вещества, да придобият практически умения за ръчно изработване на художествени занаятчийски изделия, както ида придобият основни познания по арт предприемачество.

Изделията, които изработвахме по време на обученията са модерни, атрактивни, изработени по старите техники и технологии. Работилниците станаха обект на голям обществен интерес.

В рамките на проектите, Сдружението създаде два документални филма за художествените занаяти – „Традициите срещат Бъдещето“ и продължението „Традициите срещат Бъдещето – Пазителите“, както и филм за проведените „Арт Фест – Локация Локорско“ и „Лятно кино под звездите“. Сдружението поставя началото на Експериментална дизайнерска лаборатория. Създава и поддържа сайта www.podkrepazadebut.eu .

През работилниците, организирани от сдружение „Подкрепа за дебют“, са преминали практическо обучение над 60 млади специалисти по приложни изкуства.

Сдружението е носител на почетен диплом от БТПП за приобщаване на млади хора към традиционното културно наследство и насочването им към занаятчийско и арт предприемачество.

„Подкрепа за дебют“ е сдружение в обществена полза. В Управителния му съвет влизат: Слава Хинкова (председател), Атанас Бързаков, Михаил Хинков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"